Manav Dükkanı Açmak | Manav Açma Maliyeti ve Kazancı
Deneyim istemeyen iş fikirlerinden birine yönelik inceleme mi yapmak istiyorsunuz? Bu rehberde kolaylıkla manav açmak için gerekenlere erişebilirsiniz.
İnsanlar bütçelerinin en büyük bölümünü gıda için ayırmaktadır. Özellikle pandemi döneminden sonra marketlerde yaşanan yoğunluktan dolayı bunu anlamak zor değil. Manav dükkanı açmak ise bu pastadan payınızı almak için yapabileceğiniz en karlı iş fikirleri arasında yerini alır. Evet, pazar ve marketlere göre fiyatlarda rekabet etmekte zorlanabilirsiniz. Ancak bu sektörde durumlar tahmin ettiğiniz gibi ilerlemiyor. Sebze ve meyve halinden mal almak için bir kamyonete sahipseniz, manav açmanın maliyeti sizin için çok düşük olacaktır. Bu yazıda manav açma maliyeti, kazancı ve gerekli belgeler gibi tüm detaylara değineceğim.
Manav içerisinde satılan bir çok üründe %100 ile %300 arasında kar marjı mevcuttur. Kar marjının bu kadar yüksek olmasının nedeni ıskartaya çıkan ürünlerle birlikte kendisini dengelemesinden kaynaklanır. Örneğin; 100 adet alınan kıvırcığın hepsini satamazsınız. Bunun en az 20 tanesi bozulup ıskartaya çıkabilir. Ya da aldığınız domatesin içinden çıkan çürüklerde o şekilde. Sonuçta siz pazarda meyve veya sebze satmıyorsunuz. Müşterinize çürük ürün satma lüksünüz yok. Bu nedenle ürünleri gelir gelmez ayıklamanız gerekir. Bir bakmışsınız 50 kilo aldığınız domates bir anda 30 kg’ye düşmüş. Meyve ve sebze satanlar için bu durum oldukça normaldir. Manav açmak isteyenlerin öncelikle bu koşulları bilmesi gerekir.
Peki her hangi bir noktaya manav açmak para kazanmanızı sağlar mı? Cevap hem evet hem hayır. Öncelikle manav dükkanlarının nasıl iş yaptığını kavramanız gerekir. Manav dükkanı sahiplerinin yaptığı en büyük hata, sadece gel geç müşteriye ya da direk perakende satın alanlara hizmet etmektir. Oysa ki çevrede bir sürü lokanta ve restoran esnafı var. Kamyonetiniz olduğu için halden, onlardan daha uyguna ürün alabilirsiniz. Manav dükkanı üzerinden restoranlara toptan ürün satmak, elinizde bulunan malların hızlı erimesini sağlayacaktır. Bu sayede ürün çürümesi gibi bir derdiniz olmaz. Bunu yapan manavcılar iyi gelir elde etmektedir.
Manav Dükkanı Açmak
Nasıl bir manav dükkanı açmak istiyorsanız, o oradan sermaye ayırmanız gerekiyor. Bir çok dükkan açma fikrine göre uygun sermayelerle manav dükkanı açmanız mümkün. Burada en büyük maliyet kaleminiz satın alacağınız kamyonet olacaktır. Manav dükkanı için çok fazla para harcamanız gerekmiyor. Sadece ürünleri dizeceğiniz raf, terazi, banko ve küçük masrafları sizin maliyet kaleminiz olacaktır.
Satın aldığınız kamyonet ise, elinizde her zaman değeri artan bir demirbaştır. 2018 yılında bir manav arabası 40 Bin TL iken, şuan 80 Bin TL. Yani 2 kat değer artışı. Şimdi bu sektörün işleyiş kısmına gelelim.
Manav dükkanı açmak için 2 seçeneğiniz var. Ya bir dükkanı devir alacaksınız, ya da sıfırdan siz açacaksınız. Bu seçeneklerden hangisi mantıklı diye sorabilirsiniz. Ancak ikisi arasında bir fark yok diyebilirim. Sıfırdan bir dükkan açtığınız zaman müşterilerin alışması ve oturma süresi ile devir için verdiğiniz para hemen hemen birbirine yakın.
Devren bir manav dükkanı satın almak, ertesi gün iş yapmaya başlıyor olmanız anlamına gelir. Satın alacağınız dükkanı 1 – 2 hafta takip ettiyseniz nasıl iş yaptığını incelemiş olurusunuz. Bundan sonra ki aşamada ise işletmeyi devir alıp düzenli olarak iş yapmaya başlarsınız. En risksiz bir şekilde manav dükkanı açmış olursunuz. Ancak yaptığı ciro rakamlarına göre yüksek ödeme yapmanıza neden olabilir.
Sıfırdan bir manav dükkanı açmak ise, size farklı avantajlar sağlayabilir. Örneğin; devir almış olduğunuz manav dükkanı belirli bir ciroya sahiptir. Onu yükseltmeniz imkansız olabilir. Çünkü ne kadar iyi olursanız olun, çevrenizde ki müşteri kadarsınız. Ancak sıfırdan ihtiyaç duyulacak bir noktada açacağınız manav dükkanı ile daha yüksek cirolar elde etme şansınız olabilir. Yapacağınız iş tahminlerinizin üzerine de çıkabilir. Tabi bunun için dikkat etmeniz gerek bir takım faktörler var.
Manav dükkanı ile iş yapabilmek için öncelikle hitap edeceğiniz müşteri kitlesini belirleyin. Gece müşterisi, restoran müşterisi, perakende alıcılar vb. gibi. Yani sizlere marketlerden uzak bir yerde işletme açmalısınız demiyorum. Günümüzde sokak arasında bile A101 ve Bim marketleri olduğu için bunu yapmanız çok zor. Sadece geçiş güzergahı ve köşe noktalarda olmaya çalışın. Aynı zamanda gece nüfusunun olduğu yerler size daha çok kazandıracaktır. Şimdi manav dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.
Manav Dükkanı Nasıl Açılır
- Öncelikle kamyonet dışından bu sektöre ne kadar sermaye ayıracağınızı belirleyin. Sermaye rakamı hangi semtte ve hangi lokasyonda dükkan açacağınızı belirleyecektir. Zira başlangıç aşamasında ki en büyük maliyetini Kira+ Depozito + Komisyon parasından oluşur. Tabi ödeyeceğiniz kira, stopaj miktarını da yükseltecektir.
- iş planı oluşturun. Ürünleri nasıl alacağınızı, nelere ihtiyacınız olduğunu tek tek not edin. İşe başlamadan önce düşündüklerinizle, iş sonrası düşündükleriniz arasında fark olacaktır. Sistemli ilerlemeniz hem zaman hem de nakdi maliyetler açısından tasarruf etmenizi sağlar.
- Dükkan kiralamak için hazırsınız. Ana cadde ya da yan cadde üzerinden geçiş güzergahında olan köşe bir dükkan araştırın. Köşe konumda dükkan bulmak her zaman zordur. Ancak denk getirirseniz şanslısınız. Tabi bu aşamada hem uygun fiyatlı hem de vitrin cephesinin geniş olmasına dikkat edin.
- Dükkan kiraladıktan sonra hiç bir masraf yapmadan önce, vergi levhası alın. Vergi levhası alarak tüm masrafları fatura ettirmiş olursunuz. Bu da daha düşük gelir vergisi ödemenizi sağlayacaktır.
- Bir manav dükkanında olması gereken raf düzenini yaptırın. Bunun için işinde iyi olan bir marangoz ya da usta ile anlaşabilirsiniz. Ahşap materyaller kullanmanız size organik görüntüsü katacaktır. Ancak bunun meyve kalitesi kadar önemi yoktur.
- Açılışı yapacağınız günün sabahında bulunduğunuz ilde ki meyve ve sebze haline gidin. ihtiyacınız olan tüm ürünleri alıp tezgaha yerleştirin.
- Artık açılış yapmak için hazırsınız. Yoğun bir çalışma temposu sizi bekliyor olacak. İlk aşamada marketlerle rekabetçi bir fiyat oluşturun. Müşterilerin alışması çok önemli. Bazı semtlerde pahalılık algısı nedeniyle insanlar manavları tercih etmez. Ucuz satsanız bile bu geçerli. Bunun için yaptığınız indirimleri afişlerle duyurun.
Manav Dükkanı Açma Maliyeti
Kamyonet alacağınız parayı saymazsak, manav dükkanı açmanın maliyeti ortalama 25 Bin TL ile 60 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Bu rakamlar manav dükkanı için yapacağınız tadilat masraflarına göre değişiklik gösterir. Hatta sermaye üst limitini arttırabilirsiniz. 200 Bin TL sermaye ile bu işe büyük yatırım yapmış olan manav dükkanları da mevcut. Ancak başlangıç aşamasında sermayeyi düşük tutmanız daha mantıklı olacaktır.
Başlangıç aşamasında ürün satın almak için ayıracağınız parayı siz belirleyin. Şimdi size 3 Bin TL kirası olan bir dükkan için açılış maliyetini hesaplayalım.
3 Bin Kira + 3 Bin Depozito + 3 Bin Komisyon = 9 Bin TL
Ruhst + Vergi Levhası + Yazar Kasa Pos = 6 Bin TL
Raf ve Manav Dekorasyonu Maliyeti = 15 Bin TL
Ürün Maliyeti = 5 Bin TL ( En Az )
Başlangıç aşamasında değişken olmakla birlikte en az 35 Bin TL sermaye harcamanız gerekiyor. Bu maliyet düşebilir de artabilir de.
Manav Dükkanı Ne Kadar Kazandırır
Günlük 1000 TL ciro yapan bir manav dükkanının net karı en az 400 TL olacaktır. Bu ciro rakamından ıskarta ürün, mal alım maliyeti vb. maliyetler düşürülmüştür. Ne kar marjı daha da yükselebilir. Ancak bunun için ya fiyatları yükseltmelisiniz, ya da maliyetleri düşürmelisiniz.
Sabit bir noktada hizmet verdiğinizden fiyat politikası ile gelirinizi arttırmaya çalışmayın. Ürün kalitesinden de feragat edemezsiniz. Bu nedenle tek yapmanız gereken günlük ciro miktarını arttırmak olacaktır. Bunun için de çevre esnaflara toptan ürün satmayı deneyebilirsiniz.
Manav Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Vergi Levhası
- Kimlik Fotokopisi
- 2 Adet Vesikaık
- Kira kontratı
- Tapu Fotokopisi
- Faaliyet Belgesi
- Oda kaydı
- İmza Sirküleri
- Ruhsat Başvuru Formu
- Adli Sicil Kaydı
- SGK Giriş Bildirgesi
- Ticari Sicil Kaydı
- İtfaiye Uygunluk Raporu
Yukarıdaki belgeleri temin etmeden önce, mutlaka bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne gidiniz. Bu belgeler bazı belediyelere göre değişiklik gösterebilir.
Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü
Manav Açmak İsteyenlere Öneriler
- Mutlaka taze ürün satmaya özen gösteriniz. Manavcılık sektöründe müşteri sadakati önemlidir. En iyi ve taze ürünleri sunmanız gerekiyor.
- Çevrenizdeki restoranlarla anlaşma yapın. Onlara ürün satmanız demek, sürekli taze ürün bulundurmanızı sağlayacaktır.
- Bulunduğunuz semte göre, gece geç saatlere kadar açık olmaya çalışın. Bu tarz manav ürünleri atıştırmalık gibidir.
- Her zaman eliniz bol olsun. Mümkünse müşterinin gözünün önünde 50 gr, 100 gr fazla koymaya çalışın.
- Güler yüz bu sektörde müşteri çekmenizi sağlayacaktır. İyi iletişim kurmaya çalışmalısınız.
- Farklı meyve ve sebze ürünlerini getirip, tezgahta denemeler yapın. Bu tarz ürünlerden giden olursa, sürekli bulundurun.
” Manav dükkanı açmak, manav açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Beğendiyseniz yorum yaparak destek olabilirsiniz.
Eksik yada fazla ama insanların sorularına cevap vermeniz bı nebze dahi olsa insanların fikir sahibi yapmanız çok hoş elinize emeğinize sağlık
Teşekkürler Gürkan Bey.
Teşekkürler
Teşekkürler çok yardımcı bir yazı anlatım dikkat edeceğim inşallah
Umarım hakkınızda hayırlısı neyse o olur.
Tesekkurler guzel anlatmissiniz
Sizler için umarım faydalı olmuştur.
Çok kisa ve çok net akıcı bir anlatım teşekkürler …
Umarım sizler için faydalı olmuştur. Güzel yorumlarınız için teşekkürler.
Valla manav açmayacağım ama açarsam da bu yazdıklarınıza başarılı olacağıma eminim teşekkürler verdiğiniz değerli bilgiler için
Ben teşekkür ederim, güzel yorumlarını için.
Böylesine güzel bir makale, anlaşılabilir ve sade yazı hiç bir yerde görmedim. Teşekkürler gerçekten.