Tatlıcı Dükkanı Açmak | Tatlıcı Açma Maliyeti ve Kazancı

Türkiye’de atıştırmalık ürünlerinde 2 kategori ön plandadır. Bunlardan birisi kuruyemiş diğeri ise tatlı sektörüdür. Tatlıcı dükkanı açmak, kuruyemiş sektörüne göre daha az rekabet etmek demektir. Zira kuruyemiş işi yapmak kolay iken, tatlıcılık zor bir meslektir. Ustalık ister ve ürünlerin tazeliğini ısıtarak korumanız mümkün değildir. Tabi tatlı dükkanı açmanın avantajı da mevcut. Bu sektördeki kar marjı, düşük rekabet ve müşteri potansiyeli en büyük avantajdır. Tatlı yapmaktan anlamayabilirsiniz. Bu sizi endişelendirmesin. Tatlıcılık sektörünü adım atmanızı sağlayacak bir çok yöntem mevcut. Şimdi tatlıcı dükkanı açmak, tatlıcı açma maliyeti ve kar marjı gibi tüm detayları aktaralım.

Tatlıcı Dükkanı Açmak

Tatlıcı Dükkanı Açmak

Bu sektörle ilgili bilgi sahibi değilseniz 2 seçeneğiniz var. Ya usta çalıştıracaksınız ya a bayilik alma yoluna gideceksiniz. Bilmediğiniz bir işte başlangıç aşamasında usta çalıştırmak oldukça zor olacaktır. Hangi iş olursa olsun, bilmediğiniz taktirde bir ustaya bağlı kalmanız tavsiye edilmez. Sonuçta tatlı ustası ile ilgili olumsuz bir durum olduğunda işlerinizin aksaması muhtemel. Bu nedenle tatlıcı dükkanı açmak için usta çalıştırma seçeneğini eleyelim.

 

Hiç bilmeyenler için en mantıklı olabilecek seçenek ise bayilik alma yoluna gitmek olacaktır. Bir çok baklavacı, künefeci, sütlü tatlı firmaları ve lokmacılar bayilik vermektedir. Onlarda alacağınız bayilik ile iyi bir lokasyonda para kazanmanız mümkün. Tabi bayilik seçiminde kalite faktörünü esas almalısınız. Çevrenizde tatlı satın alabileceğiniz bir çok işletme olabilir. Ancak bu işte herkes Güllüoğlu ya da bir takım iyi markalar gibi olamaz. Tabi bayilik alabileceğiniz Güllüoğlu gibi olan ve hatta lezzette bu markayı geçebilecek firmalar da mevcut.

 

Tatlıcı Dükkanı Açmak

Tatlıcı Dükkanı Açmak 2

Tatlıcı Dükkanı Açmak 2

Tatlıcılık alanında bayilik almak ya da sıfırdan bir dükkan açmak için önce ne kadar sermaye yatırabileceğinizi belirleyin. Yatırdığınız sermaye tutarına göre hangi firma ile çalışacağınız, işletme lokasyonu, dükkan büyüklüğü ve iş modeli ortaya çıkacaktır. Bayilik veren firmalar başlıklı kategorimizde baklava ya da farklı tatlı bayiliği veren firmaları bulabilirsiniz.

 

Tatlıcı dükkanı açmak için öncelikle ürün çeşitlerinizi belirleyin. Örneğin; sadece halka tatlı yapmak, lokma satmak ya da ekmek kadayıfı satmak gibi tek bir iş modeli belirlemeniz mümkün. Tek ürün ile meşhur olmuş işletmeler mevcut. Ya da bir çok tatlı ürününün yer aldığı dükkanda açabilirsiniz. Bunu belirlemede alacağınız bayiliğin önemi büyük.

 

Tek ürün konsepti ile ilgili şunu belirtmekte fayda var. Size yazı başında tatlıcı açmak için usta çalıştırmanın mantıklı olmadığını söylemiştim. Evet buna katılıyorum. Ancak sadece halka tatlısı, lokma ya da ekmek kadayıfı satan bir işletme açacaksanız, bunları kendiniz de yapabilirsiniz. Sonuçta tek bir ürün çıkartıyorsunuz. Bu ürünün nasıl yapılacağınız öğrenmeniz açacağınız işletmede kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır. Örneğin; ekmek kadayıfı yapmayı öğrenmek için tüm 10’larca yılınızı vermeniz gerekmiyor. 1 ay içerisinde online tariflere bakarak, evde farklı kadayıf lezzeti oluşturabilirsiniz. Yani kendi eğitiminize yatırım yapmanız bayilik almak ya da usta çalıştırmaktan daha mantıklı olacaktır.

 

Tabi baklava, şöbiyet, burma kadayıf, bülbül yuvası vb. ustalık isteyen tatlıları öyle 1 ayda öğrenip yapmanız kolay değil. Tabi bu alanda 9 aydan başlayan kurslar mevcut. Pasta ve tatlı kurslarına 9 ay gidecek kadar vaktiniz var ise, kendi markanızı oluşturabilirsiniz. Aslında mantıklı olan da budur. Ben ticaret adamıyım, böyle şeylerle uğraşmak istemiyorum diyorsanız, o zaman baklava bayiliği alma yoluna gidebilirsiniz. Şimdi sizlere adım adım tatlıcı dükkanı nasıl açılır bahsedelim.

 

Tatlıcı Dükkanı Nasıl Açılır

  • Yatırım tutarını belirleyin. Bir önceki alt başlıkta belirtiğim gibi hangi işte olursa olsun, yatırım tutarı nasıl hareket edeceğinizi belirleyecektir. Bayilik modeli ve işletme lokasyonuna göre sermaye tutarını arttırmanız gerekebilir.

 

  • İş planı yapın. Bir yol haritası oluşturmanı gerekiyor. Herhangi bir sermaye harcamadan önce neyi nasıl yapacağınızı belirlemelisiniz. İleriye dönük planlarınızı, işletme detaylarını ve hedeflerinizi yazıya dökün.

 

  • Dükkan yeri araştırın. Yol haritasına göre hedeflerinizi gerçekleştirebilecek bir lokasyonda dükkan arayışına başlayın. Tatlıcı dükkanı açmak için köşe noktalar bu sektörde biçilmiş kaftandır. Tabi ana cadde olması şart.

 

  • Vergi levhasını çıkartın. Dükkan kiraladıktan sonra ilk yapmanız gereken aşamadır. Yapacağınız masrafları vergiden düşerek daha az gelir vergisi ödemiş olursunuz.

 

  • Tadilat ve dekorasyon aşaması. Artık işletmenizi son haline getirmek için hazırsınız. Bayilik alacaksanız, bunu anlaşmış olduğunuz firma sizin için yapacaktır. Eğer bireysel tadilat yapacaksanız bir mimar ile anlaşabilirsiniz.

 

  • Personel alımı yapın. Tüm işi tek başınıza yapmanız mümkün değil. Bu sektörde 12 saatten fazla çalışmanız gerekebilir. Ayrıca müşteriye tek başına yetişemezsiniz. Müşteri iletişimi iyi olan bir personel ile anlaşın.

 

  • Ürünleri sergileyin. Tüm tadilat aşamasını tamamladıktan sonra aşılış sabahı ürünlerinizi pişirip tezgaha yerleştirin. Eğer bayilik aldıysanız size pişmemiş halede getirilecektir. Sizin yapmanız gereken size söylenen derecede pişirip, üzerine şerbet dökmeniz olacaktır.

 

  • Görkemli bir açılış yapın. Sektörde adınızı duyurmak için açılış yapmanız gerekiyor. Müşteri kitlesinin daha kısa zamanda oturması için, ilk günden ikramlar verip, ses getirecek bir açılış yapmalısınız. Bir çok tüketici denemediği ürünü almaktan çekinir. Sonuçta 50 TL’lik yapacağı ödemenin boşa gitmesini istemez. Bu nedenle vereceğiniz ikramların geri dönüşü olacaktır.

 

  • Pazarlamaya önem verin. Tatlıcı dükkanı açıp işletme içerisinden müşteri bekleyerek iş yapamazsınız. Sürekli kendinizi güncelleyen ve reklam yapan bir esnaf olmalısınız. Öncelikle mutlaka bir Instagram sayfanız olsun. Bu sayfa aracılığıyla bulunduğunuz ilçe sınırları içerisinde reklam hedeflemesi yapın.

 

Okuyunuz: İşletme İçerisinde Kullanılan Renklerin Anlamı ve Önemi

 

Tatlıcı Dükkanı Açma Maliyeti

Sizler için tüm bayilik seçeneklerini ve sıfırdan tatlıcı dükkanı açma maliyetlerini araştırdım. Yapacağınız iş modeline göre minimum 50 Bin TL ile 300 Bin TL arasın sermaye ile tatlıcı dükkanı açmanız mümkün. Bu maliyetler işletme büyüklüğü, iş modeli, lokasyon ve ürün çeşitine göre değişiklik göstermektedir. Müşterilerin oturacağı bir tatlıcı dükkanı açmanın maliyeti her zaman daha yüksektir. Gel al servislerde işletme maliyeti daha düşük çıkacaktır.

 

Bu maliyetleri bayilik aldığınız sürüce düşürmeniz imkansızdır. Hiç bir firma sermaye yetersizliği nedeniyle adının kötülenmesini istemez. Sizlere başlangıç aşamasında minimum sermaye ile ilgili detaylı bilgiler verilir. Hatta işletmeyi anahtar teslim kendileri yaptıkları için harcanacak olan sermaye tutarından kaçamazsınız.

 

Tatlıcı Dükkanı Aylık Kazancı

Bayilik alacağınız bir tatlı dükkanının kar marjı %40 ile %60 arasında değişiklik gösterir. Firmaların web sitesi üzerinden bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Kendiniz üretim yaptığınız taktirde ise kar marjı %100 ile %200 arasında olacaktır. Tabi bu rakamlar satılacak olan ürünlere göre değişiklik gösterir. Örneğin; en düşük kar marjı baklavada iken, en yüksek kar oranı tulumba ve halka tatlısındadır.

 

Günlük 1000 TL ciro yapan bir tatlıcı dükkanının aylık net kazancı en az 10 Bin TL diyebiliriz. Doğru lokasyon ve marka seçtiğiniz sürece günlük çok rahat 1000 TL cironun üzerine çıkabilirsiniz. Çünkü tatlının kg fiyatı 50 TL’den başlamaktadır. Günlük 20 kg ürün satmanız size kolaylıkla 10 Bin TL üzeri net kar sağlayacaktır.

 

Tatlıcı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Ruhsat Başvuru Formu
  • Ustalık Belgesi
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • Ticari Sicil İlanı
  • Gıda Uygunluk Belgesi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi

Her ilçe belediyesinin isteyeceği evraklar farklı olabilir. Bu nedenle öncelikle belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne gidip, gerekli evraklar listesini onlardan talep etmelisiniz.

 

Okuyunuz: Girişimcilerin İş Kurmadan Önce En Sık Yaptığı Hatalar

 

Tatlıcı Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Tatlıcı Açmak İsteyenlere Öneriler

Tatlıcı Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Bu sektörde iş yapmanız tamamen sunmuş olduğunuz lezzete bağlıdır. Tatlı genellikle ev ziyaretlerinde alınır ve götürülür. İnsanlar mahcup olmayacağı lezzetli ürünler almaya özen gösterir. Pahalı satın ama iyisini satın.
  • Güler yüzlü olmayı hiç bir zaman ihmal etmeyin. Müşterilerin 2. defa geldiği bir işletmeyseniz, bu konuda başarılı sayılırsınız.
  • Mutlaka online reklamlara önem verin. Instagram üzerinden tatlı firmalarının çektiği videoları tarzında reklam ürünleri sunun. Bunun için sosyal medya şirketleri ile anlaşabilirsiniz.
  • Mutlaka rakip firmaları ziyaret edip, onların sunduğu lezzetin tadını bakın. Özellikle bunu bayilik alacağınız firma için yapmalısınız. Bu sayede hangi firmanın bayiliğini alacağınıza karar vermiş olursunuz.
  • Personel eğitimine önem verin. Ne kadar lezzetli ürünler sunsanız da, personel tüm bunları tek seferde yıkabilir. Gerekirse 1000 TL fazla verin, ancak iyi bir personel ile çalışın.

 

Tatlıcı Dükkanı Açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Alper dedi ki:

    Merhaba yazınız için çok teşekkür ederim.
    Çok açıklayıcı bilgiler verilmiş fakat burada bulamadığım bir şey sormak istiyorum. Ben bir tatlıcı dükkanı açmak istiyorum tek ürün üzerine olacak fakat ben tatlıyı fırınlanmış kuru hali ile imalatçıdan alıcam dükkanımda haşlayıp (yağda kızartma) şerbetleme işlemi yapıp tezgahıma koyup satıcam. Bu anlattıklarımı yapabilmem için hangi sınıfa dahil olmam gerekir yani ben imalata dahil olmak istemiyorum. Sadece tatlı satışı sınıfına dahil olmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Saygılar.

    1. Hüseyin Oğuz dedi ki:

      Sadece satış yapacaksan ona tezgahtarlık denir