Tavuk Dönerci Dükkanı Açmak: Maliyeti ve Kazancı

Tavuk dönerci açmak son dönemde artan gıda fiyatları ortamında yapılabilecek karlı iş fikirleri arasında yer alıyor. Siz de ortalama bir sermaye bedeli ile birlikte tavuk dönerci açmak için bir girişim başlatabilirsiniz.

Son yıllarda sayıları hızla artan dönerciler aynı zamanda önemli bir rekabet ortamı ile karşı karşıya bulunuyor. İşe yeni girecek olan girişimcilerin rekabeti düşük olan alanları tercih etmesi tavsiye ediliyor.

Türkiye’de hızlı yemek tüketim sektörünün gelişmesinden en büyük payı dönerci dükkanları almıştır. Bu fırsatı görüp sizde tavuk dönerci dükkanı açmak istiyorsanız, bilmeniz gereken tüm detayları aktaracağım sizlere. Bu sektörde deneyim ve bilgi sahibi olmamanız sorun değil. Daha önce dönercilik yapmamış, ancak bu sektöre girip başarılı olmuş bir çok örnek mevcut. Şimdi sizlere dönerci açmak, dönerci açma maliyeti, dönerci ne kadar kazandırır gibi tüm soruları detaylı olarak cevaplandıracağım

Tavuk Dönerci Dükkanı Açmak

Tavuk Dönerci Dükkanı Açmak

Evet, hızlı tüketim sektöründen en büyük payı dönerci dükkanları almaktadır. İnsanlar artık yemek yemeye fazla zaman ayırmak istemiyor. Bu fazla zamanlarını çay ya da kahve içerek değerlendirmeyi tercih ediyorlar. Tavuk döner dükkanlarının avantajı ise, hızlı ürün sunma, fiyat avantajı ve lezzetidir. Tabi en çok ön plana çıkan avantaj ise fiyat rekabetidir. 

 

Bu genel geçer bilgileri herkesin bildiğini varsayalım. Ancak bir çok girişimci sektörle ilgili bilgi sahibi olmadan, nasıl dönerci dükkanı açılabilir merak ediyor. Burada bu iş konusunda bilmiyor olmak sizi endişelendirmesin. Emin dönerci zinciri ya da döner üretim tesisi olup, bu işten anlamayan bir çok patron var. Ünlü fastfood markalarının sahiplerini araştırırsanız bu dediğime hak vereceksiniz.

 

Ayrıca döner takmak ya da döner satışı yapmak, uzaya mekik göndermek kadar zor değil. Bu tarz bir işi öğrenmek eğitim aldığınız taktirde en fazla 2 ayınızı alacaktır. Ya da bir usta ile çalışıp, kendinizi bu iş yükünden kurtarabilirsiniz. Tabi tarifi sizin oluşturmanız şartıyla.

 

Tavuk Dönerci Dükkanı Açmak

Tavuk Dönerci Dükkanı Açmak 2

Tavuk Dönerci Dükkanı Açmak 2

Bu yazıyı et döner ya da tavuk döner ayrımı yapmadan da oluşturabilirdim. Ancak ailem gıda sektöründe faaliyet gösterdiğinden, bu konuda ki trendler hakkında bilgim var. Bir çok işletme et döner takmayı bırakmaya başlamış durumda. Bunun en büyük nedeni maliyetin ve satış fiyatının yüksek olması. Zira pilav üstü et döner fiyatları 300 TL’den başlıyor. Ticket ve Sodexo kartlarına günlük 250 TL yattığı düşünülürse, beyaz yakalı çalışan için bile, pilav üstü et döner yemek bütçeyi büyük oranda aşıyor.

 

Şimdi tavuk dönerci dükkanı açmak istiyorsanız, öncelikle ne kadar sermayeye sahip olduğunuzu ve bu işe ne kadar sermaye koymak istediğinize karar vermelisiniz. Sermaye oynaklığının en yüksek olduğu sektörlerden birisidir. Yani minimum sermaye gerekliliği ile maksimum sermaye ihtiyacı arasında uçurum olabiliyor. Ayıracağınız sermaye miktarı, tamamen işletmenin lüks olma durumu ile ilgili olacaktır.

 

Yazı başında dönerci dükkanı açmak için bir kaç seçeneğiniz olduğundan bahsettim. Kendiniz bu konuda eğitim almayı deneyebilirsiniz. Bunun için başlangıç aşamasında bir usta ile, ya da tanıdığınız bir işletme sahibi ile anlaşabilirsiniz. Bu seçenek biraz zor olacak. Çünkü iş öğretmeye hevesli olan, ki parasını verseniz bile bu tarz kişiler bulmanız zor.

İŞİ ÖĞRENMEK ÖNEMLİDİR

Tavuk döner takmayı öğrenmek için diğer bir seçenek ise, önce bir usta ile çalışmaya başlamaktan geçer. Dükkan açmadan önce iyi olduğunu düşündüğünüz bir usta ile anlaşın. Günlük o döner taktığında ya da döner kestiğinde, onun yanında yer alın. Bu şekilde 2-3 ay içerisinde dönerle ilgili tüm detayları kavramış olursunuz.

 

Ancak, unutmayın. Döneri siz takmak ya da siz kesmek zorunda değilsiniz. Evet, bu iş için bilen bir usta ile anlaşmak en mantıklısı. Ama yaptığınız iş ile ilgili bilgi sahibi olmak size her zaman kazandırır. Bilmeyen patronlar, çalıştırdıkları ustalar tarafından kandırılmaktadır. Bu bir çok işte geçerlidir. Bu nedenle iş ile ilgili bilgi sahibi olup, ustayı yönlendirmek size avantaj sağlayacaktır.

 

Sahip olduğunuz diğer seçenek ise  dönerci dükkanı devir almak olacaktır. Ancak bu seçeneği değerlendirmek için tüm yönlendirme aşamasında bayilik veren firmalar size destek olmaktadır. Dönerci bayiliği veren firmalarla ilgili detaylı bilgiyi yazı sonunda paylaştım.

 

Dönerci Dükkanı Nasıl Açılır

Dönerci Dükkanı Nasıl Açılır

Dönerci Dükkanı Nasıl Açılır

  • Önce ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin. Tavuk döner dükkanı açmanın maliyeti konusuna bir alt başlıkta değindim. Ayıracağınız sermaye limitini ne kadar yükseltirseniz, bu işte avantajınızı bir o kadar artacaktır. Tabi ayıracağınız sermayenin üst limiti bulunduğunuz bölge ve rakiplerin durumuna göre olmalı.
  • Sıra geldi yol haritasını. Elinizi hiç bir şeye vurmadan önce, bir yol haritası oluşturmalısınız. Yani oturup, ne yapacağınız konusunda A’dan Z’ye kadar tüm aşamayı planlandırmalısınız. İş esnasında sağa sola savrulmamak için bu planlamayı yapmak şart. Dükkanı nasıl açacağınız, tasarım, dekor, 1 yılık ve 5 yıllık planlar gibi tüm aşamaları yazınız.
  • Şimdi dükkanı nerede açacağınıza kadar verin. Bulunduğunuz lokasyonda dükkan açacaksanız, öncelikle yaya sirkülasyonunun olduğu, rekabetin fazla olmadığı dükkanlar seçmelisiniz. Tabi bu tarz bir yerde tavuk dönerci dükkanı açmak için ana cadde üzerinde bir yer bulmalısınız. Yan cadde de olabilir. Ancak okul sokağı, ya da fabrika yanı gibi yerlerde uzak durmanız tavsiye edilir.
  • Dükkan bulup kiraladıktan sonra, direkt vergi levhası için başvuru yapın. Bu konuda muhasebeci ile anlaştıktan sonra, size gönderile muhasebe elemanı ile vergi levhasını almanız 1 gün sürecektir.
  • Vergi levhasını aldıktan sonra tadilat aşamasına geçebilirsiniz. Bu tarz dükkanlarda ne kadar az tadilat yapılırsa o kadar avantajlıdır. Sonuçta bakkal dükkanı gibi, parayı mala değil, dekora yatırmış oluyorsunuz. Yani batarsanız elinizdeki mal olmadığı için, paranız dekorla birlikte gitmiş olur. Bu nedenle daha yeni binalarda bulduğunuz dükkanlarla küçükten başlamalısınız. Bu kural bayilikler için geçerli değildir.
  • Tüm tadilat ve dekoru yaptıktan sonra demirbaş alımı için bir usta ile anlaşın. Yani döner tezgahı, döner ocağı vb. ürünler için bir ustaya danışmak, işi bilene sormaktır. Ustayla birlikte alınacak ürünlere karar verip, dükkana yerleştirin.
  • Sıra geldi dönerin nasıl yapılacağına. Şimdi döner yapmayı yani takmayı bilmiyor olabilirsiniz. Ancak damak lezzeti farklıdır. O konudaki ustalık sizde olabilir. Gömlek yağı mı yoksa kuyruk yağı mı kullanılacak, baharatı ne olacak, but döner mi yok göğüs mü takılacak, bunların hepsinde dönerci ustasını siz yönlendirmelisiniz.
  • Tüm kuruluş aşamasını tamamladıysanız, sıra geldi açılış aşamasına. Artık müşterilerinizle buluşmaya hazırsınız. Bir çok dönerci ilk gün bir organizasyon şirketi ile anlaşıp döneri bedava dağıtmaktadır. Aynısını sizde yapabilirsiniz. Döneri bedava alanlar sizin müşteriniz olmayacak olsa bile, ilk gün ses getirmeniz çok önemli.
  • Sıra geldi işleri devam ettirme ve arttırma aşamasına. Bu işi yaptığınızda güler yüz, lezzet, hijyen yok ise, ilk gün kapatın. Eğer müşterilerinize özenip, hizmette dört dörtlük olmaya gayret ederseniz, sizi başarılı bir iş hayatı bekliyor. Zira iyi esnafla karşılaşmak zor.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Tavuk Döner Dükkanı Açma Maliyeti

Tavuk Döner Dükkanı Açma Maliyeti

Tavuk Döner Dükkanı Açma Maliyeti

Ortalama bir tavuk dönerci dükkanı açmanın maliyeti 40 Bin TL ile 250 Bin TL arasında değişmektedir. Bu maliyetin üst sınırı yoktur. Maliyet kalemini etkileyen en önemli faktör bulunduğunuz lokasyon, işletme büyüklüğü ve dekorasyon masraflarıdır. Dönerci dükkanı açmanın  maliyetini daha alt sınıra çekmeniz de mümkün. Ancak bu da kaliteden ödün vermenize ve ucuz bir görüntüye sahip olmanıza neden olacaktır.

Dönerci dükkanlarının başlangıç aşamasındaki ortalama maliyetleri aşağıdaki gibidir. ( Kira:30.000 )

Kira + Depozito + Komisyon = 90 Bin TL 

Ruhsat + Yazarkasa + Diğer Giderler = 70 Bin TL

Demirbaş Alımı = Minimum 400 Bin TL – 500 Bin TL

İşletme Dekor Masrafı = Minimum 100 Bin TL – 200 Bin TL

Maliyet rakamları hiç bir zaman hesapladığınız gibi çıkmaz. Ekstra olarak bir çok maliyet ile karşılaşacaksınız. Bu nedenle bunun için ek bir sermaye bütçesi oluşturun.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise Mutlaka Bu Yazıyı Okuyunuz

 

Dönerci Dükkanı Ne Kadar Kazandırır, Karlı mı?

Dönerci Dükkanı Ne Kadar Kazandırır,

Dönerci Dükkanı Ne Kadar Kazandırır,

Günlük 10.000 TL ciro yapan dönerci dükkanı aylık ortalama 150 Bin TL ile 160 Bin TL arasında net kar bırakmaktadır. Tavuk dönerde yapacağınız masraflara göre kar marjı %35 ile %45 arasında değişiklik gösterir. İşçi maliyeti, malzeme kalitesi, dükkan kirası, kullandığınız ürünler net karınızı ortaya çıkaracaktır.

 

Amacınız hiç bir zaman daha çok kar etmek olmasın. Eğer böyle düşünürseniz ekmeğe döner koymak değil, sürmek durumunda kalırsınız. Kar marjını yükseltmeye çalışmak kaliteyi düşürmeye ya da fahiş fiyattan döner satmaya neden olur. Hangi işi yapıyor olursanız olun, amacını ciro miktarını ve gelen müşteri sayısını arttırmak olmalı.

 

Müşteri sayısını arttırmayı tercih eden bir dönercinin, kadayıf satışına başlayarak, gelirini arttırdığını gördüm. Yani kazancı yükseltmek için peçete vermekten kaçmaya, döneri az koymaya ya da bayat ekmekle döner vermeye gerek yok. Diğer türlü kaybeden siz olursunuz.

 

Tavuk Dönerci Açmak İçinin Gerekli Belgeler

  • Tapu Fotokopisi
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kira Kontratı
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Faaliyet Belgesi
  • İşletme Krokisi

İstenilen belgeler bağlı bulunduğunuz belediyeye göre değişiklik gösterir. Bunun için en doğrusu belediye binasına gidip, ruhsat işleri müdürlüğünden gerekli belgelerin listesini almaktır.

 

Tavuk Döner Bayiliği Veren Firmalar

Tavuk döner sektöründe iş kurmak isteyen girişimciler bir bayilik alarak da sektöre giriş yapabilir. Siz de sektöre tavuk döner bayiliği veren firmalardan biri ile giriş yapmak istiyorsanız 2024 yılı itibarıyla en yüksek gelir potansiyeli taşıyan döner bayileri:

  • Paşa Döner
  • Baba Döner
  • Bodrum Dönercisi
  • Etibeyaz Döner
  • Joy Döner
  • Kral Döner
  • Reis Döner
  • Hatay Dönercisi
  • Bolkes Döner Bayilik
  • Toku Döner
  • Kupa Döner

 

Okuyunuz: Tavuk Döner Bayiliği Veren Firmalar

 

Döner Dükkanı Malzemeleri

  • Doğalgazlı Döner Ocağı
  • Ambalaj Malzemeleri
  • Dekor Ürünleri
  • Döner Tezgahı
  • Isıtıcı Tost Makinesi
  • Sos Isıtıcısı
  • Marul ve Yeşillik Kapları
  • Masa- Sandalye
  • Baharatlık, tuzlu v.b
  • Ayran makinesi

Bu malzemeler daha da artabilir. Ancak yapmanız gereken rakip dönercilere gidip, malzemelere göz gezdirmek. İhtiyacınızı olanları alıp, gereksiz olanları almazsınız.

 

Tavuk Dönerci Açmak İsteyenlere Öneriler

Dönerci Dükkanı Açmak

Dönerci Dükkanı Açmak

  • Tavuk dönerci dükkanları her yerde olabilir. Yan yana olan 3 dükkanını kazandığını gördüm. Bu yüzden bu işin geleceği her zaman parlak. Tabi siz yan yana olmak zorunda değilsiniz.
  • Hijyen ve kaliteden ödün vermeyin. Amacınız büyümek, 2. ve 3. dükkanı açmak ise, size bunu sağlayacak olan kalite ile hizmettir.
  • Paket servis avantajından faydalanın. Motorcular ile uğraşmak zor ve maliyetlidir. Buna katılıyorum, ancak sektörde iyi olan personelde var.
  • Personele ödeyeceğiniz maaştan kaçınmayın. Gerekiyorsa 1000 TL fazla maaş verip, en iyilerle çalışın. Size lezzetten sonra personel para kazandırır.
  • Rakip dönerci dükkanlarını her zaman takip edin. Onların iyi olan taraflarını alıp, kötü olan yönlerinden uzaklaşın.
  • Müşteriye karşı eliniz her zaman bol olsun. En iyi pazarlama, müşteri tarafından yapılandır. Bunu sağlarsanız başarılı olursunuz.
  • Bir işi nasıl başlarsanız, devamı da öyle gider. Bu nedenle profesyonel bir başlangıç adına terminal cihazlı çalışmaya özen gösterin. Yaptığınız tüm ciro ve satışlar kayıtlı olsun. Günlük hangi üründen ne kadar sattığınızı bilin.
Yorumlar

  1. Usta dedi ki:

    Kar orani hesaplamaniz yanlis..40 senedir bu melsekteyiz kâr oranı %23 ila % 30 arasıdır..ınsanları yanlış yönlendirmeyin..

    1. patronoldum dedi ki:

      Net kar marjı değişkenlik gösterir. Ancak verilen brüt kar marjı doğrudur.

      1. Ahmet dedi ki:

        % 80 ile % 200 kar marji gercekci değil. Ustanin dediği gibi % 20 % 30 dur. varsa bu oranda kazanan sırrını soylesin de herkes kazansin.

        1. Patron Oldum dedi ki:

          Yazı tarihi ile söylediğiniz kar marjı arasında fark var. Evet doğru. Şuan kar marjı %50’ye kadar düştü. Ancak unutmayın ki piliç bonfilenin kilosu şuan 40 TL. Pişmiş olarak 80 TL diye hesaplayın. Kar marjını bu rakamdan rahat bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

          1. SADIK dedi ki:

            Dönerci açmak için illaki ustalık belgesi şart mi

          2. Patron Oldum dedi ki:

            Merhaba Sadık. Ustalık belgesinin şart olduğunu biliyorum. Ancak dönerciyi açmak istediğin adres hangi belediye sınırındaysa ilgili belediyenin işyeri ruhsat bölümüne gidip danışmanı ve bilgi almanı öneririm. Başarılar dilerim.

  2. Ramazan dedi ki:

    Yer açmak için- Okul sokağından uzak durun -demişsiniz . Nedeni nedir? Okul karşısı veya sokağı daha iyi bir lokasyon değil mi ? Değilse neden? Bilgi verirseniz sevinirim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Öğrencilerin neredeyse %95’inin alım gücü yok. Ayrıca Cumartesi – Pazar, yarı tatil ve yaz tatili gibi dezavantajlar mevcut.

  3. Hasan dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler ile bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.🙏🙏🙏

    1. patronoldum dedi ki:

      Sizler için faydalı olması oldukça sevindirici. Umarım başarılı olursunuz.

  4. Fahrettin TUNCER dedi ki:

    Değerli bilgilerin için çok teşekkür ederim

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Umarım sizler için faydalı olmuştur.

  5. Mişa dedi ki:

    iyi günler, benim dönercilikle hiç bir alakam olmadı, lakin bu yönde çalışmak istiyorum. Evde kendimiz için yemek yapıyorum ve başarılı oluyor. Demek istediğim yemekle ilgili bilgim var. Ama bir dönerci olarak yapamama korkularım var.

    1. Duygu dedi ki:

      Hiç birşeyden korkmayın herşey yolunda gidiyor gitmezsede en azından denedim dersiniz kadın isterse olur 💪 biz zamanında yaptık annemle çokta güzel işledi sıfırdan hiç bilgimiz yokken yapa yapa öğrendik ve büyüttük denemeye değer korkmayın

      1. Murat dedi ki:

        İyi bir döner ustası ile et dönerci açmak istiyorum, iletişeme geçmek isteyenler yazabilir.

  6. Gunes dedi ki:

    Yazınız çok açıklayıcı ve faydalı oldu benim için bizler için herşeyi tek tek düşünüp yazmışsınız çok teşekkür ederim 🙏🥰 Bende dönerci açmak istiyorum ve hiç anladigim bir iş değil anladığım tek şey iyi bir isletmeciyim ve bu bana güc veriyor o yüzden bu işi yapmak istiyorum ve bu arada bazı yorumlari okudum şaşırdım gece donercisi olarak çok güzel para kazanan insanlar tanıdım güzel bir yerde ve güzel bir işletmeye sahipseniz günlük 20 bine yakın para kazana bilirsiniz 🙏

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Rica ederiz Güneş. İyi para kazanan ve iyi gelirleri olan bir çok insan özgüven sahibidir. Kendinize bir konuda güvenmeniz iyidir. Ama hiç anlamıyorsanız size tavsiyem bir işçi olarak, çırak olarak bir kaç aylığına bir dönercide çalışabilirsiniz. Parası için değil tamamen deneyim ve tecrübe için. Size bambaşka bir deneyim katar. Bu ufak eğitim aylarından sonra çok daha hatasız ilerleyip başarılı olabilirsiniz. Tecrübelerinizi ve yolculuğunuzu bizimle paylaşmanı bekliyoruz. Selamlar.