Züccaciye Dükkanı Açmak | Züccaciye Açma Maliyeti ve Kazancı

Züccaciye kelime anlamı olarak cam, porselen, seramik vb. eşyalardan yapılmış ürünler anlamına gelir. Ancak günümüzde tencere, tava, mutfak gereçleri, çeyiz seti ürünleri, mini elektrikli aletler tarzı ürünlerin satıldığı yere züccaciye adı verilmektedir. Züccaciye dükkanı açmak ise girişimcisini memnun edecek işler arasında yer alır. Kadınların alışveriş yapma potansiyeli erkeklerden yüksektir. Parayı ne kadar erkekler kazansa da, harcayan genellikle kadınlardır. Kar marjı yüksek olan bu sektöre yatırım yapıp da, para kazanmaya esnaf yoktur diyebiliriz. Bu yazıda züccaciye dükkanı açmak, züccaciye açma maliyeti ve aylık kazancı gibi tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Züccaciye Dükkanı Açmak

Züccaciye Dükkanı Açmak

Henüz züccaciye dükkanı açmadıysanız ve kararsızsanız, bu büyük ihtimalle sektör hakkında fazla bilginiz olmadığından kaynaklanır. Evet b konuda haklısınız ve yalnız değilsiniz. Bir iş hakkında bilginiz yok ise o işe karşı içinizde bir korku kaplar. Bu durum tüm sektörlerde geçerlidir. Ancak işin içine girdiğiniz zaman her şeyin ne kadar kolay olduğunu iş esnasında öğrenmiş oluyorsunuz.

 

Züccaciye dükkanı açmak için güncel hangi ürünlerin satıldığını, ürünleri toptan olarak nereden alacağınızı, ne tarz ürünler bulunduracağınızı ve fiyat politikası hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Tüm bunları öğrenmek emin olun çok fazla zamanınızı almayacaktır. Siz iş kurmak istediğiniz sürece bu sektörde size yol gösterecek bir çok toptancı ve firma temsilcisi mevcut. Şimdi züccaciye işine girmek isteyenler için tüm detayları anlatmaya başlayalım.

 

Not: Züccaciye dükkanı açmak dışında farklı fikirler edinmek için hazırlamış olduğumuz 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Züccaciye Dükkanı Açmak

Züccaciye Mağazası Açmak

Züccaciye Mağazası Açmak

Öncelikle nasıl bir züccaciye dükkanı açacağınızı ortaya koyacağınız sermaye belirleyecektir. Bir çok kişi züccaciye dükkanlarını; milyoncu, japon pazarı, Schafer, Karaca, Miniso ya da English Home gibi mağazalarla karıştırabilir. Ancak bunun bir önemi yok. Bu tarz dükkanlara benzer bir züccaciye dükkanı açabilirsiniz. Ancak kendi konseptinizi yaratırken ön plana çıkaracağınız ürünler çok önemli.

 

Örneğin; Japon pazarı gibi, tesbih, saksı, tabure gibi ürünleri ön plana koyamazsınız. Birazda bulunduğunuz bölgede marka olmanız da önemli. Züccaciye dükkanı açmak istiyorsanız, mutfak gereçleri, özellikle tencere, tava, porselen ürünler, çeyiz malzemeleri ön planda olmalı. Eğer bir gün bir müşterinin tencereye ihtiyacı olursa, aklına  herhangi bir milyoncu dükkanı değil, siz gelmelisiniz.

 

Şimdi yazıyı toparlamak gerekirse ayıracağınız sermaye miktarı dükkanın boyutunu, ürün çeşidini ve yapacağınız işi doğrudan etkileyecektir. Hatta bulunacağınız semti bile etkiler. Tabi bulunduğunuz semt, aynı zamanda farklı iş konseptlerini belirlemenizi sağlayacaktır.

 

Beşiktaş gibi öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde, züccaciyeci dükkanı açarsanız, çeyizlik ürün fazla satamazsınız. Ancak öğrenci sirkülasyonu çok olduğundan, basit mutfak gereçleri ve ev tekstil ürünlerini kolaylıkla satabilirsiniz. Evlilik ve aile kurma oranlarının yüksek olduğu Bağcılar gibi semtlerde ise, çeyizlik ürün setlerinin satışı, tek kullanımlık mutfak gereçlerine göre daha yüksek olacaktır.

 

Siz bu iki semtten farklı bir yerde züccaciye dükkanı açacaksınız ve semtin potansiyeli hakkında bilgi edinmek istiyorsunuz diyelim. Burada size toptancılar katkı sağlayacaktır. Onlar hangi semtte, ne tarz ürünler satıldığını yıllardır araştırmaktadır. Zaten satış verileri de bunu kolaylıkla ortaya koyar. Toptancılarla iletişime geçtiğinizde size bu konuda detaylı bilgi verilir.

Şimdi züccaciye dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Züccaciye Dükkanı Nasıl Açılır

Züccaciye Dükkanı Nasıl Açılır

Züccaciye Dükkanı Nasıl Açılır

  • Her iş fikrinde olduğu gibi ne kadar sermaye ayıracağınızı belirleyin. Sermaye her zaman kural koyucudur. Ayıracağınız sermaye miktarı ile işletme içinde bulunacak ürünler ve dükkan konseptini belirlemiş olursunuz. Tabi her zaman ne kadar çok sermaye koyarsanız o kadar çok avantajınız olur. İnsanlar daima büyük dükkanlardan alışveriş yapma eğilimindedir.

 

  • Sermaye miktarını belirledikten sonra sıra geldi dükkan yani mağaza bulma aşamasına. Ara sokak ya da yan cadde gibi lokasyonlarda dükkan açmayı kesinlikle unutun. Hatta sitelerin bol olduğu yerlerden de uzak durun. Bu tarz yerlerde alışveriş AVM’ler üzeriden yapılır. Sizin AVM’nin az olduğu, yaya sirkülasyonunun bol olduğu caddeleri hedef belirlemeniz gerekir. Ana cadde uygun fiyata bir dükkan bulduğunuz zaman, içinize siniyorsa kiralayın.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra ilk yapacağınız iş vergi levhasını almaktır. Bu konuda anlaşacağınız muhasebeci yardımcı olacaktır. Tabi muhasebeci konusunda ne kadar dikkatli olmanız gerektiğinden bahsetmeye gerek yok.
  • Vergi levhası aldıktan sonra, artık yapacağınız tüm masrafları kendinize fatura ettirebilirsiniz. Bu daha az KDV ve gelir vergisi ödemenizi sağlayacaktır.

 

  • İşletme için gerekli tadilat ve boya badanayı yapın. Raflar için toptancılarla iletişime geçin. Onlar ihtiyacınız olan raf boyutlarını size söyleyecektir. Ya da bunun için rakip firmaları inceleme yoluna da gidebilirsiniz.

 

  • Rafları yaptırdıktan sonra vitrin, tabela ve satış yapacağınız bankonun yerleştirilmesi aşamasını tamamlayın.
  • Anlaştığınız toptancılardan ürünleri temin edip işletmeye doldurun. Ürünleri dizerken barkod cihazına kaydını yapmayı unutmayınız. Bu tarz dükkanlarda hırsızlık çok olmaktadır. Tabi sadece barkod değil, kamera sistemi de kurdurun.

 

  • Sıra geldi açılış aşamasına. İlk gün açılış yapmak ve ses getirmek çok önemli. Müşterinin ilk gün yoğun bir şekilde dükkanınıza uğraması sizi motive edecektir. Bunun için ilk 3 gün %40’a yakın zarar etmeyeceğiniz şekilde indirimler yapın. Organizasyon şirketi ile anlaşıp, etkinlik yapılasını sağlayın.

 

  • Züccaciye dükkanı açma aşamasını tamamlamış oldunuz. Bundan sonra güleryüz ve ürünlerinizin güncelliği iş yapmanızı sağlayacaktır.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Züccaciye Dükkanı Açma Maliyeti

Züccaciye Dükkanı Açma Maliyeti

Züccaciye Dükkanı Açma Maliyeti

Ortalama bir züccaciye dükkanın açmanın maliyeti  200 Bin TL’den başlamaktadır. Son zamanlarda yaşanan zamanlar züccaciye açma konusunda ki maliyetleri oldukça arttırmıştır. Tekstil sektöründen olduğu gibi bu sektörde de ürünler farklı boyutlara sahiptir. Para kazanmak istiyorsanız tüm ürün boyutlarına sahip olmalısınız.

 

Basit bir yumurta tavasının 70 TL’de başladığını varsayarsak, 200 Bin TL’lik maliyet rakamı bile oldukça iyimserdir. Züccaciye açmak için ayıracağınız sermayenin üst limiti yoktur. AVM tarzı yerlerde 3 milyon TL harcayarak bile bir züccaciye dükkanı açabilirsiniz. Ya da bu alanda bayilik alarak da  sektöre girişi yapabilirsiniz.

 

Her işte olduğu gibi ayıracağınız sermaye miktarı sizin kazancını belirleyecektir. Bu işte daha önce tecrübeniz yok ise başlangıç aşamasında bireysel olarak büyük bir dükkan açmanız çok mantıklı olmayacaktır. İşi öğrendikten sonra büyütmek ya da daha büyük bir mağaza açmak daha avantajlıdır.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Züccaciye Dükkanı Ne Kadar Kazandırır, Karlı mı?

Züccaciye dükkanı kar marjı % 50 ile %200 arasındadır. Bu nedenle bu sektörde yer alan girişimciler kolaylıkla 2. veya 3. dükkanını açmaya başlamaktadır. Bu sektörde iş yapan bir dükkan açtıktan sonra devamı gelmektedir. Bunun için de rekabetten uzak olmanız gerekiyor. Rekabetten uzak, bu tarz ürünlerin ihtiyaç duyulduğu bir yerde günlük 2 Bin TL ciro ile, aylık 20 Bin TL kar edebilirsiniz.

 

Tabi 20 Bin TL kar en düşük rakamdır. Satacağınız tekstil ve tencere tarzı çeyiz ve hediyelik ürünlerde kar oranı %100’ün altına düşmez. Firmalardan alacağınız ek iskontolar ile kar marjınız daha da yükselir.

 

Tabi burada söz konusun olan bir züccaciye dükkanının kar yapıp yapmaması değildir. Önemli olan iş yapmasıdır. Bu nedenle sadece dükkan içinde satış yapmaktan ziyade, online olarak da satış yapma zihniyetine sahip olmalısınız. Bir çok züccaciye dükkanı Trendyol, N11 ya da instagram üzerinden satış yapmaktadır. Sizde başlangıç aşamasında instagramda yerinizi alıp, müşterilerinize online kanallardan ulaşabilirsiniz.

 

Toptan Züccaciye Malzemeleri Nereden Alınır?

Toptan Züccaciye Malzemeleri Nereden Alınır

Toptan Züccaciye Malzemeleri Nereden Alınır

İstanbul içinde toptan züccaciye ürünlerini İstoç, Eminönü, Topkapı ve Esenyurtta yer alan toptancılardan almanız mümkün. Özellikle İstoçta bir çok üretici firma toptan satış mağazasına sahiptir. Eğer İstanbul dışındaysanız, ilk açılış aşamasında bu tarz mağazalardan alacağınız ürünleri tek seferde bulunduğunuz şehre transfer edebilirsiniz.

 

Tabi tek seçeneğiniz bu değil. Her firmanın mevcut bulunduğunuz ilde dağıtıcı bayisi bulunur. Korkmaz, Karaca, Schafer, Cem, Emsan, Güral gibi markalara online kanallardan ulaşıp, sizi temsilcilerle buluşmasını sağlayabilirsiniz.

 

Züccaciye Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • Adli Sicil Kaydı
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • İş Yeri Açılış Formu
  • Mesken Krokisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Oda Kaydı
  • İmza Sirküleri

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Züccaciye Açmak İsteyenlere Öneriler

Züccaciye Açmak İsteyenlere Öneriler

Züccaciye Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Bu sektörde sermaye ayırmanın en önemli etken olduğunu unutmayın. Büyük dükkan, küçük dükkanı yer. Rekabetin olmadığı yerde küçük bir dükkanla işe başlayabilirsiniz. Ancak büyük mağazaların olduğu yerlerden uzak durun.
  • Güleryüz ve iyi iletişim bu sektörde kaldıraç etkisi yaratır. Bir müşterinin memnun olup, 2. defa gelmesi sizin için olumlu bir durum. Eğer memnun olup gelmiyorsa, eksik olan bir şeyler var demektir.
  • Malı alırken kazanırsınız kuralı züccaciye sektörü için söylenmiş diyebiliriz. Aldığınız ürünlerin toptan fiyatları 30-100 TL arası olduğu için ufak rakamlar gözünüze gelmeyebilir. Ancak 36 TL ye aldığınız bir ürünü 32 TL’ye başka bir toptancıda bulabilirsiniz.
  • Vergi ödemeleri konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Maalesef bir çok esnaf biriken stopaj ve KDV ödemelerinden dolayı zor duruma düşmektedir. Az kazanıp, borçsuz olmak her zaman daha mantıklı.
  • Bu sektörde kredi çekerek züccaciye dükkanı açmak pek mantıklı sayılmaz. İşlerin oturma süresi biraz uzun olabiliyor. Bu nedenle çekeceğiniz kredi miktarı sermayenizin %30’unu geçmemeli.
  • Züccaciye dükkanı açmak için aynı zamanda KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz. Bunun için ilgi site üzerindeki gerekli şartları karşılamanız gerekiyor.

 

Züccaciye Dükkanı Açmak, Züccaciye açma maliyeti ve Kazancı ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bu yazıya yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Sadullah dedi ki:

    Benim 350 metre kare iş yerim var Konya kadınhanı ilçesinde mevcut esnaflık tecrübem var lakin açmayı düşündüğüm fiyat 150 bin civarı bu miktarla açabilir miyim

    1. patronoldum dedi ki:

      Evet 150 Bin TL ile züccaciye dükkanı açmanız mümkün. Ancak her çeşidi bulundurmanız zor. Tabi başlangıç için ideal bir sermaye.

  2. Seval İsbir dedi ki:

    Ben Kahramanmaraş ta bir züccaciye dükkanı açmak istiyorum fakat hiç tecrübem yok. Yıllardan beri hayalini kuruyorum. 100 bin lira sermayem var ancak. Sizce açabilir miyim?

    1. patronoldum dedi ki:

      En çok talep edilen ürünleri satmaya başlayarak açabilirsiniz. Zamanla kazandıkça yerine yenisini koyarak işlerinizi büyütmeniz mümkün.

  3. Fahrıye yazıcı dedi ki:

    Rize/Ardeşen’de dükkanın var züccaciye bu dükkanıma karaca markasının yakışacağını ve tutacağını düşünüyorum. Benim ne maliyetim olur ucuz karla ve kaliteli olacak.

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhaba Fahriye Hanım, Karaca markasının sattığı ürünlerin tutmadığı bir dükkan ya da mağaza görmedim ben. Eğer uygun kar marjı ile satış yapacaksanız, hem marka değeriniz artar hem de ciroyu katlamış olursunuz.

  4. Gökhan dedi ki:

    Slm verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ilk etapta kaç mt kare dükkan mağaza tavsiye edersiniz bu bilginiz bizim için çok önemli ve nekadar sermaye ile işe girilmeli teşekürler.

  5. Gökhan dedi ki:

    Slm verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim ilk etapta kaç mt kare dükkan mağaza açmayı tavsiye edersiniz bizleri bilgilendirirmisiniz tşkler.

  6. Bekir Aytekin dedi ki:

    Gaziantep te bir dükkan açmayı düşünüyorum bütçem 800 bin. Yeterli olur mu? Bir de burada ürünleri tedarik edebilir iyim, yoksa İstanbula mı gitmem gerek? Teşekkürler