Aktar Açmak | Baharatçı Dükkanı Açma Maliyeti 2023

Korona döneminden en karlı çıkan sektörler arasında yerini alır. Virüs faktöründen korkan bir çok tüketici baharatçı ve bitkisel ürün satan dükkanlara akın emişlerdir. Bu nedenle bir çok kişi aktar açmak araştırma yapmaya başladı. Anca burada bilmeniz gereken, aktar dükkanlarının her zaman karlı bir sektör olmasıydı. Sadece bunun sonradan farkına varıldı. Evet, baharatçı dükkanı açmak, yatırımcısına %100 ile %500 arasında kar elde etme fırsatı sunmaktadır. Sizde bu pastadan payınızı almak istiyorsanız emin olun doğru yoldasınız. Şimdi açmak istiyorum diyenlere, aktar açma maliyeti, aylık kazancı, satılacak ürünler ve gerekli belgeler konusunda tüm detayları aktaracağım.

Aktar Açmak

Aktar Açmak

Sektörle ilgili araştırma yaparsanız, bir çok aktar dükkanlarının ilçe merkezlerinde olduğunu görebilirsiniz. Yani mahallelerin ana caddelerinde yada yan caddelerinde aktar dükkanlarını görmek pek mümkün değildir. İlçe merkezlerinde ise yan yana olan aktar dükkanlarının rekabetlerini dahi görmeniz mümkün. Özetle bu sektörden para kazanmak ve kar elde etmek istiyorsanız, bir takım dikkat etmeniz gereken faktörler var.

 

Aktar açmak tek başına iş yapmanızı ve para kazanmanızı sağlamaz. Bu işi yaparak 4. ve 5. dükkanını açmış ya da bayilik veren esnaflar var. Ya da açar açmaz 3 ay içinde batmış esnaflarda var. Size aktar, baharat ve bitkisel ürün sektöründe kazandıracak 3 faktör var. Sattığınız ürünlerin kalitesi, rekabet durumu ve iletişiminiz. Bu 3 faktör üzerinden kontrol sahibi olursanız emin olun kazanan siz olursunuz.

Not: Baharatçı dükkanı açmak dışında farklı iş fikirleri hakkında bilgi edinmek için 112+ Adet Dükkan Açmak Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Aktar Açmak

Aktar Açmak 2

Aktar Açmak 2

Baharat, bitkisel yağ, bitkisel ürün ve aktar tarzı ürünlerin satıldığı bir dükkan açmak için öncelikle ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı belirleyin. Ortaya koyacağınız yatırım dükkanı hem lokasyonu hem de satışını yapacağınız ürünleri belirleyecektir. 25 m² üzerine kurulmuş olan bir aktar dükkanı da var, 200 m² üzerine kurulmuş olan da var. Bu tamamen ortaya koyulan sermaye ile ilgilidir. Tabi sektörle ilgili fazla bilginiz yok ise, başlangıç aşamasında yüksek sermaye ayırmanız tavsiye edilmez.

 

Şimdi lokasyon seçimi aşamasına gelelim. Aktar açmak ilçe merkezinde bir dükkan açmanız gerekmiyor. İlçe merkezinde bir dükkan açmak hem gereksiz rekabete girmek hem de yüksek kira ödemenize nedene olacaktır. Ayrıca satılan ürünler bakımından mahalle caddelerinde bulunan aktar dükkanları daha avantajlıdır. Kimse ilçe merkezine baharat ya da bitkisel ürün almak için gitmez. İhtiyaç duyulan ürünlerde evden çıkılır ve en yakın aktar dükkanına uğranır.

 

Aktar dükkanı açacak kişiler için en büyük sorun toptancı bulma aşaması gibi görünür. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız bu açıdan şanslısınız. Toptan ürün tedariği yapabileceğiniz bir çok firma mevcut. Tabi İstanbul’da değilseniz de şanssız sayılmazsınız. Artık bir çok firmanın her ilde temsilcilikleri var. Ya da sizlere kargo ile ürün gönderebilmektedirler.

 

Sektörde Malatya Pazarı, Arifoğlu, Lokman Hekim, Lokman Aktar gibi firmalar büyük oyunculardır. Bir çok ürünü onlardan tedarik edebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki kar marjınız düşük olacaktır. Ayrıca sizin satacağınız bu ürünler büyük süper marketlerde de satılacak. Başlangıç aşamasında söylemiş olduğumuz %500’lere varan kar oranı her zaman açık ürünlerden gelir.

 

Karanfil, zerdeçal, zeytin yaprağı, civan perçemi, kedi otu, ada çayı, hatmi çiçeği, biberiye vb. ürünlerden yüksek kar etmek istiyorsanız açık olarak satmalısınız. Bu sektörde bilgi sahibi olan baharatçılar ya da aktar dükkanları, müşteriyi genellikle açık ürüne teşvik ederler. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir konuda ürün kaliteleri. Bir çok firma karanfilin yağını alıp, o şekilde satışa sunar. Siz ise yağı alınmamış ürünleri satıp, bunu da müşteriye bildirerek para kazanabilirsiniz.

 

Aktar açmak istiyorsanız, aynı zamanda sattığınız ürünlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız da. Dükkanda oturduğunuzda gelen müşterilerin %70’i size soru soracaktır. Diz ağrısına hangi bitki iyi gelir ya da öksürük için şifalı bitki gibi. Bir aktar dükkanı sahibi aynı zamanda fitoterapi eğitimi almalıdır. Bu sayede bitkilerle ilgili daha çok bilgi sahibi olup, daha çok müşteri çekebilirsiniz.

 

Aktar Dükkanı Nasıl Açılır

Aktar Dükkanı Nasıl AÇılır

Aktar Dükkanı Nasıl açılır

  • İlk başta belirttiğimiz gibi, öncelikle ayıracağınız sermaye miktarını belirleyin. A’dan Z’ye ürün doldurmak istiyorsanız, yüksek sermaye ayırmanız gerekecek. Ancak başlangıç aşamasında bu tarz bir sermaye yüklemesi yapmanıza gerek yok. Ortalama bir sermaye miktarı sizin için yeterli olacaktır. Tabi dükkan büyüklüğünü dikkate almak şartıyla.

 

  • Sermaye ayırdıktan sonra iş planı yapmak için hazırsınız. Bu iş planının büyük bir bölümünü toptancı bulmak oluşturacaktır. Aktar sektörü karlı olduğu için her üründe, bir çok tedarikçi  bulabilirsiniz. Örneğin; Doğan Baharatçılığın web sitesini inceleyin. Size bir çok ürün seçeneği sunmuşlar. Sizde bunun gibi bir çok tedarikçiyi araştırın. Avantajlı ve kaliteli olan ile iş birliği yapın.

 

  • Tedarikçileri belirledikten sonra dükkan yeri için araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sektörde küçük olan baharatçı dükkanları fazla iş yapmaz. Büyük demek daha çok çeşide sahip olan anlamına gelir. Bu nedenle en az 60 m² olacak şekilde dükkan arayışına başlayın. Kiranın uygun olması en büyük avantajlarınızdan birisi olacaktır.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra vergi levhası almak için hazırsınız. Bir muhasebeci ile anlaşıp, kira kontratı ile birlikte 2 gün içerisinde vergi levhasını alabilirsiniz. Bu işlem 1 gün dahi sürebilir. Vergi levhasını almak demirbaşları kendinize fatura ettirip, masraf göstermek adına önemli. Muhasebeci bu konuda sizi bilgilendirecektir.

 

  • Şimdi işletme rafları için bir marangoz ile anlaşın. Tabi tasarım yaparken kullanacağınız ürünlere göre boyutlandırma yapın. Bunun için tedarikçi firmalar ile görüşebilir, çevrenizde bulunan aktar dükkanlarını inceleyebilirsiniz. Rafların renginin beyaz olmasına dikkat edin. Beyaz renk temizliği ve hijyeni ifade etmektedir.

 

  • İşletme tadilatı tamamlandıktan sonra ürün tedariğine başlayın. Açılıştan 1 gün önce tüm ürünler raflara dizilmiş olsun. Tabi bu aşamada terminal pos cihazı kullanıyorsanız, mutlaka ürünlerin stok kaydını yapın. Bu sayede hangi üründen ne kadar satıldığını öğrenmiş olacaksınız.

 

  • Artık açılış yapmak için hazırsınız. Bunun için bir organizasyon şirketi ile anlaşın. Açılış aşaması ne kadar görkemli olursa, müşteri kitleniz de o derece hızlı bir şekilde oturacaktır.

 

  • Bundan sonra müşteri ile aranızdaki iletişim gücüne bağlı olarak değişecektir. Bir gelen müşteri 2. ve 3. defa geliyorsa, kendinizi başarılı bir esnaf olarak ilan edebilirsiniz.

 

  • İnsagram üzerinden bitkisel ürünlerin ve aktar malzemelerinin çok sattığını görebilirsiniz. İnsagramdaki pazarı ihmal etmeyin. Yeterli kitleye sahip olursanız, instagram cirosu dükkan cirosunu geçebilir. Müşterileriniz için şifa paketi tarzında ürünler hazırlayın.

 

Okuyunuz: Aktar Bayiliği Veren Firmalar

 

Aktar Dükkanı Açma Maliyeti

İşletme büyüklüğüne göre 40 bin TL’ye de aktar açabilirsiniz, 500 Bin TL’ye de. Hatta bazı aktar firmaları bu yüksek rakamlara bayilik vermektedirler. Başlangıç aşamasında çok para harcamanız, sermaye ayırmanız tavsiye edilmez. Müşteri kitlesini gördükçe ürün miktarını arttırabilirsiniz.

 

Minimum sermaye olan 40 Bin TL’nin altına düşmeniz ise pek tavsiye edilmez. Kalitesiz ve ucuz bir yer algısı yaratır. Sadece ot ve baharat satıcam neden bu kadar seramaye ayırmalıyım diye düşünmeyin. Bu işe girdiğinizde bir çok ürünün maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu görebilirsiniz. Örneğin; bitkisel yağlar en büyük maliyet kaleminizi oluşturacaktır.  Sadece 20 ml okaliptus yağı 30 TL’den satılmaktadır. Bunun gibi bir çok ürün mevcut.

 

Ayrıca bu işi yapıyorsanız, işletmenize gelen müşterilerinizi geri gönderme gibi bir lüksünüz olamaz. Tüm ürünlerden en az 1 çeşit olacak şekilde bulundurmalısınız. Marka seçerken de, genellikle müşterileriniz talep ettiği markaları tedarik etmeye çalışın.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Aktar Dükkanı Ne Kadar Kazandır

Günlük 1000 TL ciro yapan bir aktar dükkanı net olarak en az 500 TL kazanacaktır. Bu en düşük miktar hesaplanarak yazılmış rakamdır. Sattığınız ürün çeşidini göre bu kar marjı azalabilir de, yükselebilir de. Açık ürün satışı yapmak kar marjınızı her zaman yükseltecektir. Kilosu 20 TL’ye gelen bir çok bitkisel ürün, 100 TL’ye hatta 200 TL’ye satılmaktadır. Bunu sektörün içine girdiğinizde öğreneceksiniz.

 

Aktar dükkanlarında fiyatlarda aşırı şişirme yapmanız tavsiye edilmez. Sonuçta açık sattığınız bitkilerin bir markası olamaz. Sadece yağı alınmamış ve taze olabilir. Fiyatları şişirmek yerine, uygun ideal fiyatlı satıp, müşteri kitlesini arttırmayı hedefleyin. Bir çok büyük marka bu şekilde sürdürebilirliğini sağlamaktadır.

 

Aktar Dükkanında Satılan Ürünler

  • Bitkisel Yağlar
  • Şifalı Bitkiler
  • Şifalı Macunlar
  • Aromatik Yağlar
  • Baharat Çeşitleri
  • Kurutulmuş Sebzeler
  • Organik Kozmetik Ürünler
  • El Yapımı Sabunlar
  • Organik Çaylar
  • Pekmez Çeşitleri
  • Kına Grubu
  • Çekilmiş Kahve

Yukarıdaki ürün çeşitleri daha da artabilir. Bu ürünlerin uç sınırı yoktur. Sermayenize bağlı olarak büyük bir dükkan oluşturup, müşteri kitlesini arttırabilirsiniz.

 

Aktar Açmak İçin Gerekli Belgeleri

  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • 2 Adet Vesikalık
  • Nüfus Cüzdanı
  • Oda Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Vergi Levhası
  • İmza Sirküleri
  • Ruhsat Başvuru Formu
  • İl Sağlık Müdürlüğü Aktar Sertifikası Almak
  • Bitkisel Drog Satış İzni ( ilaç Satanlara ) İl Sağlık Müdürlüğü

Yukarıdaki belgeleri temin etmeden önce aktar açmak için mutlaka bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne başvuru yapınız.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Aktar Açmak İsteyenlere Öneriler

Aktar Açmak İsteyenlere Öneriler

Aktar Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Tüm yazı boyunca yazmadığımız ya da değinmediğimiz, sizden istenilebilecek yetki ve izin belgelerini il sağlık müdürlüğü ya da bulunduğunuz esnaflar odası üzerinden öğrenebilirsiniz.
  • Bu sektörde kariyer yapmayı düşünüyorsanız, mutlaka fitoterapi ve bitkiler üzerinde eğitim alın. Bu eğitimler için kısa süreli olanlarda mevcut. Sadece 3 aylık eğitimle ihtiyacını olacak eğitimi alabilirsiniz.
  • Eğer eğitim alma şansınız yok ise, internet önünüzde duran sınırsız bir kaynak. Youtube üzerinden izleyeceğiniz videolar, ya da alanında uzman olan kişilerin ( Ender Saraç, İbrahim Saraçoğlu ) gibi kişilerin yazılarını ve paylaşımlarını okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
  • Siz sağlıkçı değilsiniz, sadece perakende aktar malzemesi satıyorsunuz. Bu nedenle sağlık ile ilgili konularda vereceğiniz tavsiyeler insan hayatına olumsuz etki edebilir. Bunların bilincinde olmalısınız.
  • Çevrenizde bulunan farklı aktar dükkanlarını inceleyin. Onların dekorasyonlarından ilham alarak kendi dükkanınızı tasarlayabilirsiniz. Bunu yaparken de başarılı olanları örnek almalısınız.
  • İnternette satış yapma olanağını ihmal etmeyin. Baharatçı Dükkanı açmak ve dükkanda müşteri beklemek emin olun yeterli olmayacaktır. Bu işten zevk almak için internet kanalında da varlığınızı devam ettirin.

 

Aktar Açmak, Aktar açma maliyeti, aylık kazancı ve getirisi ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Yılmaz bircan dedi ki:

    Çok teşekkür ederim oldukça verimli bilgiler.

    1. patronoldum dedi ki:

      Güzel yorumlarınız için biz teşekkür ederiz Yılmaz Bey.

  2. Yasin ERSOY dedi ki:

    Merhaba çok verimli güzel bir yazı olmuş. Bir mimar olarak yeni bir baharatçı lokumcu ve hediyelikçi olmak üzere 3 kollu geniş çaplı bir iç dizayn operasyonu olacağı için geniş çaplı bir araştırmaya giriştim. Karşıma çıkmanız büyük yarar sağladı benim için çok teşekkürler.

    1. patronoldum dedi ki:

      Güzel yorumlarınız için teşekkürler Yasin Bey. Faydalı olması sevindirici.

  3. Ercan şahin dedi ki:

    İlginiz için çok teşekkür ederim çok güzel bir anlatım dı

  4. Caner dedi ki:

    Merhaba aktar+cafe tarzı bir yer düşünüyorum. Acaba sizce uygun olur mu? Hem aktar tarzı satış yapılacak hemde bu ürünler doğrudan hazırlanıp hemen orada satışa sunulacak. Bunun iznini alabilir miyiz acaba? Belediye vs. Den

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Merhaba Caner. İzin konusunda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Ancak butik bir kafe açıp gelen müşterilerine benzersiz bir menü sunabilmen için öncelikle hızlı tüketimde sunabileceğin sunumların ve ürünlerin bir listesini çıkarmalısın. Evde bunları deneyerek kendi çevrenden kullanıcı yorumlarını alarak değerlendirmelisin. Sonraki aşamada açacağın yer ile ilgili kafanda bir çok şey daha da oturacaktır. Sevgiler

  5. Hayal dedi ki:

    Çok teşekkür ederim güzel bilgiler için teşekkür ederim

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Rica ederiz Hayal. Faydalı olması dileğiyle.

  6. BARIŞ KOZU dedi ki:

    Teşekkür ederim bilgiler oldukça etkili.

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Rica ederiz Barış bey güzel yorum için teşekkürler