Çiğköfteci Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Kazancı

Çiğköfte günlük hayatta öğün olarak en çok tüketilen yemeklerden biridir. Özellikle çalışan kişilerin öğle vakitlerinde ya da iş çıkışlarında yoğun olarak tükettiği bu lezzetli yemek türü çok iyi iş fırsatları da yaratıyor. Çiğköfteci açmak son yılların en popüler girişimlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Kendi işini kurmak ve kazancınızın her geçen gün biraz daha artış göstermesini isterseniz çiğköfteci dükkanı açmanın fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

Çiğköfteci Dükkanı Açmak

Çiğköfteci Dükkanı Açmak

Çok eski dönemlerden günümüze kadar popülaritesini koruyan çiğköfte artık minik dükkanlarda yapılıyor ve satışa sunuluyor. Marketlerde dahi görebilmenin mümkün hale geldiği bu lezzetli yemek türü için kişiler az bir sermaye ile dükkan açabilme avantajı yapıyor. İşlek bir yerde küçük bir dükkan yeri kiralamak dahi çiğköfte dükkanı açmak için yeterli olmaktadır.

 

Çiğköfte dükkanı açmak için bir aşçılık sertifikasına ihtiyacınız bulunmuyor. Aynı zamanda dükkan yerinin de size ait olma zorunluluğu yoktur. Çiğköfteci açmak istediğinizde dilerseniz bayilik alabilir dilerseniz farklı bir isimle sıfırdan bir marka yaratmayı tercih edebilirsiniz. Ancak ilk etapta bir bayilik almak hem masraflar hem de işlerin işleyişi açısından daha avantajlı olabilir.

 

Not: Çiğköfte dükkanı açmak dışında farklı fikirler edinmek için, 112+ Adet dükkan açma fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Çiğköfteci Nasıl Açılır?

Çiğköfteci nasıl açılır sorusunun yanıtı işlerin işleyişi bakımından son derece önemlidir. İlk etapta bir bayilik firması ile anlaşmak işlerinizin daha düzenli yürümesi açısından önem taşır. Bayilik alarak hem dükkan yeri seçiminde hem de dizayn konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Bu firmaların uzman çalışanları her türlü detayda sizlere yol gösterirler. Dükkan yeri seçerken, dükkanı dekore ederken, malzemelerin temin edilmesinde son derece yüksek avantajlar sunarlar.

 

Ancak kendiniz bir firmaya bağlı kalmadan bir çiğköfteci açmak isterseniz uygun ve kalabalık bir semtte en az 15 metrekarelik dükkan yerine ihtiyacınız bulunuyor. Cadde üzeri bir iş yeri seçmek karlılık açısından çok idealdir. Yer seçiminde hastane yakınları, okul ve dershane çevreleri, turizmin yoğun olduğu yerler, çarşı merkezinde kalabalık noktalar, AVM’ler ve nüfus yoğunluğu fazla mahalleler tercih edilebilir.

 

Dükkan içerisinde bir oturum alanı yaratmak ve müşterilere rahat bir servis olanağı sunabilmek için dükkan alanını 40 metrekare olarak da belirleyebilirsiniz. Ancak ilk zamanlarda maliyet konusunda çok fazla açılmamak son derece önemlidir. Çünkü ilk açılış zamanlarında müşteri çekme konusunda sorunlar yaşanabilir. Dükkan yerini hazırladıktan sonra bulunduğunuz yerin belediyesine giderek gerekli ruhsat çalışmalarını yapmanız gerekiyor. Ufak çaplı dükkanların ruhsatları genelde aynı gün içerisinde çıkabiliyor.

 

Okuyunuz: Çiğköfte Bayiliği Veren Firmalar

 

Çiğköfteci Açma Maliyeti

Çiğköfteci açma maliyeti çok yüksek olmasa da eskisi kadar da düşük bir sermaye ile açılması pek mümkün değildir. Bir çiğköfteci dükkanı açmak için bu maliyetleri karşılayabilecek gücünüzün olması gereklidir:

 

  • Dükkan içerisinde çiğköfte hazırlama ve dürüm sarma işini yapılabilecek bir tezgah olmalıdır. Bu tezgahların en az 1 metre uzunluğunda olması önemli bir kriterdir.
  • Dükkan içinde aynı zamanda en az 4 ya da 5 kişi ağırlayabilecek genişlik olmalı ve içeriye masa ve sandalye koyabilmelisiniz.
  • Çatal ve bıçak gibi mutfak araç gereçlerinin kalite düzeyinin yüksek olması ve müşterilerinize hijyenik bir ortam sunabilmelisiniz.
  • Klima ve televizyon işletmenizin imajı açısından önemlidir. Televizyon zorunlu olmasa da klima hava dengesini sağlayabilmek açısından son derece önem vermeniz gereken bir konudur.
  • Dizayn konusunda duvar dekoruna önem vermeniz gerekiyor. Daha temiz ve lüks görünmesi için duvarlarda duvar kağıdı yerlerde ise parke kullanabilirsiniz.
  • Resmi açılış masraflarının da maliyetlere ekleneceğiniz unutmamalısınız.
  • Aynı zamanda dükkan kirası, depozitler de yine maliyetler arasındadır.

Tüm bu maliyetler göz önünde bulundurulduğunda en az 20 ya da 30 bin TL sermayeye ihtiyacınız olacaktır.

 

Çiğköfte Dükkanı Aylık Kazancı

Çiğköfteci açmak hem kolay hem de kazançlı işler arasındadır. Az bir sermaye ile yüksek kazançlı bir işletme kurmak oldukça yüksek bir getiri sağlar. Günümüzde 10 TL’ye satılan bir çiğköfte dürümünün maliyeti yaklaşık olarak 2 TL’ye gelir. Kişiye kalan kar ise 8 TL’dir. Ancak bunun içerisinde dükkan kirası, personel maaşları, elektrik ve su faturaları, malzeme temini de eklendiğinde kar marjı biraz daha düşüktür.

 

Eğer işlek bir yerde çiğköfteci açarsanız aylık kazanç yaklaşık olarak 10 bin TL’yi bulabilir. Ancak burada önemli olan dükkanınızın kurulduğu yer ve hizmet verdiğiniz bayilik ismidir. Ara mahallelerde kurulan bir çiğköfteci dükkanı aylık kazancı yaklaşık olarak 5 bin TL’yi bulabiliyor. Son derece karlı olan bir dükkanın sahibi olabilmek için biraz sermaye biraz da işletme kurma hırsı sizleri çok iyi yerlere getirebilir.

 

Aylık kazancınızı etkileyen en önemli unsurlar arasında personellerinizin masrafları, malzeme masrafları ve faturalar da bulunuyor. Bu masrafları düzenli bir şekilde idare etmek ve her geçen dönem biraz daha müşteri kitlenizi artırmak bu alanda yüksek bir başarı elde etmenizi sağlar. Çok yoğun insan hareketliliğinin olduğu bir yerde elde edilen kazanç beklenilenden iki ya da üç kat daha fazla olur.

 

Okuyunuz: Dürümcü Dükkanı Açmak

 

Çiğköfteci Açmak İçin Gerekli Belgeler

Çiğköfteci açmak diğer birçok sektöre göre oldukça karlı bir alandır. Bu alanda işletme kurmak istiyorsanız birtakım evrakları hazırlamanız gerekiyor. Bu süreçte işlemlerinizi yapabilmek için önce bulunduğunuz ilde ki Vergi Dairesi’ne gitmeniz gerekiyor. Sonrasında da belediyeye giderek evrakların teslimini yapmalısınız. Kişiler eğer bayilik anlaşması ile çiğköfteci açmak istiyorsa evrak listesinde bayilik sözleşmesinin olmasına da dikkat etmeliler. Çiğköfteci açmak için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • 4 vesikalık fotoğraf
  • Kimlik belgesi fotokopisi
  • İşe başlama bildirim belgesi
  • Dükkanın size ait olduğunu gösteren belge
  • Eğer kiralık bir dükkan ise kiranızın kontratı
  • Vergi levhasının fotokopisi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • SGK giriş bildirgesi

Bu belgeler yanında Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. Adres bildirim belgesini alabilmek için ise Nüfus Dairesi’ne gerekli başvuruların yapılması önemlidir. Tüm evraklarınızın hem güncel hem de eksiksiz olması dükkan açılışı açısından büyük önem taşıyor.

 

Okuyunuz: Market Nasıl Açılır?

 

Çiğköfteci Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Çiğköfteci açmak isteyen kişilerin bu alanda iyi bir araştırma yapması son derece önemlidir. Eğer işletmenizde bir eleman çalıştırmayacaksanız günlük olarak 12 saat çalışabilecek kapasitenizin olmasına önem vermeniz gerekiyor. Çalışmayı seven ve uzun saatler ayakta kalabilmekten yorulmayan biriyseniz bu işe girmenizde bir sakınca bulunmuyor. Çiğköfteci açmak isteyenlere tavsiyeler arasında işletme yer seçimi ilk sırada geliyor.

 

Açtığınız işletmede mutlaka evlere servis avantajınızın olması gerekiyor. Çünkü birçok insan artık evinde yemek yapmak yerine hazır gıdalar ile beslenmeyi tercih ediyor. Böyle durumlarda eve servis uygulaması ile dükkana gelen müşteri yanında dışarıdan da müşteri kazanarak karlılığınızı artırma şansı elde edebilirsiniz. Hatta bazı dükkanların dışarıya servis cirosu dükkana gelen müşteri cirosundan çok daha fazladır.

 

Bayilik usulü ile çiğköfteci dükkanı açmak istiyorsanız birçok konuda bayilik firması tarafından destekleniyorsunuz. Sizlere bu işle ilgili olarak birçok konuda eğitimler veriliyor. Hatta farklı bir bayide staj yapabilme imkanı da tanınıyor. Çiğköftenin sevilen bir tat olması ve özellikle öğle aralarında tüketilmesi kolay olması bu alanda yüksek bir karlılık sağlıyor. Çiğköfteci açmak için herhangi bir aşçılık sertifikanız olmasına gerek bulunmuyor. Ufak bir işletme eğitimi sonrasında güzel bir iş yeri açabilirsiniz.

 

Çiğköfte dükkanı açmak” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizlere bildirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.