Bakkal ve Market Açmak | Market Açma Maliyeti 2023

Daha önceki yazılarımda market ve gıda sektörüyle ilgili tecrübem olduğundan sizlere bahsetmiştim. Bu yazıda bakkal veya market açmak isteyenler için detaylı bilgi paylaşımında bulunacağım. Öncelikle bakkal veya market açmak istiyorsanız, doğru karar verdiğinize emin olarak yolunuza devam edebilirsiniz. Çevrenizde adım başı market görmeniz mümkün. Bu kadar market bir arada olmasına rağmen, hepsi de çevrelerinki esnaflara göre daha çok kazanmaktadır. Bunun ana nedeni gıdanın temel ihtiyaç maddesi olmasından kaynaklanır. Pandemi döneminde bile büyümeyi başarmış olan tek sektördür. Şimdi sizlere bakkal ve market nasıl açılır, market açma maliyeti ve aylık getirisi konusunda tüm merak ettiklerinizi cevaplandıracağım.

Market Açmak

Market Açmak

Öncelikle bir çok kişi A101, Şok, Bim ve Migros gibi marketlere yakın olmaktan çekiniyor. Bu konuda çok soru aldığım için cevaplama ihtiyacı hissettim. Evet bu tarz marketlere yakın olmak dezavantaj olabilir, ancak rekabetten kaçamazsınız. Pandemi salgınında sonra market açmak isteyenlerin sayısında adeta bir patlama oldu diyebilirim. Sahibinden.com üzerinden satılmayan dükkanlar 2-3 günde 2 katı fiyatına satıldı. Özetle rekabetten kaçmak yerine rekabetle nasıl mücadele edeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor.

 

Bu yazıda market açmak istiyorum diyenler için gayet olumlu konuşacağım. Hem batma riski düşük, hem de elinizde bulunan malzemeleri  dönüştürme imkanı, ciro rakamlarının genelde tatmin edici olması bu sektörü bir çok açıdan mantıklı kılmaktadır. Tabi bu kadar kolay olması başarısız olmayacağınız anlamına gelmez. Basit hatalardan dolayı bu sektörde zarar etmemek, başarılı olmak istiyorsanız, tüm anlattıklarıma harfiyen dikkat etmeniz gerekiyor. Zira bu sektörde 2 ayda batan esnafta gördüm, 30 adet dev market zincirine sahip olan da. Her şey tamamen sizin elinizde. İşi kuralına uygun yaptığınız sürece, her zaman kazanırsınız.

 

Not: Market açmak dışında farklı fikirler edinmek için hazırlamış olduğumuz 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Market Açmak

Market Açmak 2

Market Açmak 2

Bu işi hiç bilmeden 200 m² market açmak isteyen ya da 1 milyon TL sermaye koymak isteyenlerle karşılaştım. Hatta yorumlarda bu konuda tavsiye isteyen arkadaşlarımız mevcut. Bu kadar sermaye koymak istemelerinin nedeni ise  A101, Şok ve Bim gibi marketlerle rekabet etmek. Ancak sizlere yanlış rekabet stratejisi izlediğinizi söylemek istiyorum. Zira harcadığınız sermaye ya da işletme büyüklüğü ile rekabet edecekseniz, bu konuda kaybeden her zaman siz olursunuz.

 

Evet market açarken harcayacağınız sermaye, nasıl iş yapacağınızı belirlemede etkili olacaktır. Ancak başarılı olup para kazanızı etkileyecek tek faktör değildir. Sadece minimum sermaye gerekliliklerini açacağınız dükkana göre yerine getirmeniz yeterlidir. Sonrası ise mevcut bulunduğunuz noktadaki rekabete göre strateji oluşturmaktan geçer.

 

Şahsi düşüncemi belirtmekle birlikte en karlı strateji mini market açmaktan geçer. Bu sektörde kira ile personel giderleri en büyük maliyet kaleminizi oluşturacaktır. Asgari ücretin 3 Bin TL’ye yakın olduğunu günümüzde, personel maliyeti yemek + ssk+ vergi + yol v.s giderlerle birlikte çok rahat 5 Bin TL’yi geçecektir. Büyük market açtığınız zaman 5 Bin TL’den aşağı rakamlara kira ödeyeceğinizi düşünmeyin. Stopaj, vergiler, faturalar ve ek maliyetlerle birlikte gideriniz en az 20 Bin TL’yi bulacaktır. Özetle günlük yapacağınız 3 bin TL’lik cironun net karı tamamen bu masraflarınıza gidecektir. 3 Bin TL cirodan sonrasını kendi karınız olarak yazabilirsiniz.

 

Maliyetlerin bu kadar yüksek olması nedeniyle başlangıç aşamasında uygun fiyata mini market açıp, kendiniz çalışarak, hem işi öğrenmiş hem de kısa zamanda sermayenizi amorti etmiş olursunuz.

 

Bir mini marketi büyük marketlerden avantajlı kılan durum, kolaylıklı girilip çıkılabiliyor olmasıdır. Bir sigara, Su, çikolata veya farklı hızlı tüketim alan birisi büyük marketlere girip, kasada zaman kaybetmek istemiyor. Diğer bir avantaj ise saat 20:00’dan sonra hizmet veriyor olmak. Tabi bulunduğunuz bölgeye göre serviste yaparsanız iş yapmama şansınız olmaz.

 

Şimdi market açmak için 2 seçeneğiniz mevcut. Ya devir alacaksınız, ya da sıfırdan market açacaksınız. Şimdi bu 2 seçeneği inceleyelim.

Okuyunuz: 115+ Adet Yeni İş Fikirleri

 

Devren Market Almak

Devren Market Almak

Devren Market Almak

Market işi yapıp bıkan esnaf çok olur. Sabah 8 de dükkan açıp akşam 22:00’a kadar çalışmak zorunda olan ya da çalışmayı tercih eden bir çok bakkal esnafı var. Bu kişiler bıktığı için içerideki malların üzerine 15-20 Bin demirbaş parası da koyup satışa çıkartırlar. Bu tarz esnaf sayısı çok. Tekel bayi, kuruyemiş, market ve bakkal sahipleri böyle. Bu tarz dükkanları devir almak sıfırdan market açmaya göre çok mantıklı. ANCAK!!!

 

Durum Pandemi yani Korona salgını salgını sonrasında değişti. Marketini satmak isteyen sıkılan esnaf, birden işini sevmeye başladı. İşleri kötüye gider esnaf market sektörüne yönelmeye ya da işi bırakan beyaz yakalı bile market açmaya yöneldi. Hal böyle olunca Sahibinden.com üzerinde ki devren satılık market ilanları hem azamaya hem de fiyatı 2, 3 katına çıkmaya başladı.

 

Normalde bir marketin aylık cirosu onun satış fiyatını ifade eder. Aylık toplam cirosu 60 Bin TL’ise o market 50 bin TL ile 60 Bin TL arasında bir rakama almak mantıklı. Korona öncesi dönemde 40-45 Bin TL’ye almanız mümkündü. Ancak şimdilerde günlük 2 Bin TL cirosu olan marketi 80 Bin TL ile 120 Bin TL arasında satmaya çalışanlar bile mevcut. Ki satılıyor da.

 

Bu şartlar altında şahsen market açacaksam, eski bir dükkan devir ücreti ödemektense, sıfırdan market açmayı tercih ederim. Yapacağım kampanya ve açılış ile de kısa zamanda müşteri çekmeye çalışırım. Şimdi sıfırdan market açma aşamasına geçelim.

 

Sıfırdan Market Açmak

Market Nasıl Açılır

Market Nasıl Açılır

  • İlk alt başlıkta belirttiğim gibi harcayacağınız sermaye nasıl bir market açacağınızda etkili olacaktır. Öncelikle ayırabileceğiniz sermaye miktarını belirleyin. İşletme tasarımından çok, market için malzemelere para yatıracağınız için, sermaye açısından ayıracağınız rakam kazancınızı da etkileyecektir. Kısacası müşteriye çok çekmeyeceksiniz.

 

  • Oturup, bir kalem kağıt alın ve iş planı hazırlayın. Dükkanı nasıl açacağınızı, 1 ay, 6 ay, 1 yıl ve 5 yıl sonra neler yapacağınızı yazın. Ne yapmak istediğinizi hedeflerinizi belirtin. İş esnasında maalesef hedeflerden sapabiliyorsunuz. Bu yol haritası amaçlarınıza ulaşmanızda sizi motive edip, dürtünüzü aktifleştirecektir.

 

  • Sırda geldi boş dükkan bulma aşamasına. Burada özellikle soru soranlarda gördüğüm önemli bir sıkıntı var. Bir çok kişi evimin altında, evimin sokağında ya da evimin yakınında bir dükkan var, market açsam nasıl olur? diye sorular sormakta. Belki sizde aynısını düşünüyorsunuzdur. Ancak bu konuda hem fikir olmadığımızı söylemeliyim. Bakış açınızı değiştirin, hedefiniz evinize yakın olması değil, rekabet açısından avantajlı olması olmalıdır. Tabi bir de hem dükkanınız hem de eviniz aynı yerde olursa psikolojik sıkıntılar yaşarsınız. Mahalle çevreniz ile iş çevrenizi birbirinden ayrı tutun. Bunu yaşayanlar çok iyi bilir.

 

  • Ana cadde, yan cadde ve ya caddeye 1., 2. olan bir dükkan tuttunuz ve kiraladığınızı varsayıyorum. Bu aşamada hiç bir şey satın almadan direk muhasebeciyle anlaşıp, vergi levhanızı çıkartın. Nedeni ise yaptığınız harcamaların hepsini masraf göstermek ve kendinizi fatura ettirmek için. Bu sayede düşük gelir vergisi ödeyeceksiniz. Tabi bir de KDV düşümü olacaktır ( Uzun Hikaye ).

 

  • İşletme için gerekli demirbaşları ya özel olarak marangoza yaptırın ya da hazır alın. Tabi sizin marangoza yaptırmanız daha iyi ve işlevsel olacaktır. Zira hazır raflar çok gereksiz yer kaplıyor. Sütlük tarzı dolapları ise online sitelerden inceleyip, adreslerine uğrayıp temin edebilirsiniz. Firma dolapları için ise bölge bayilerine başvuruda bulunun.

 

  • Tüm hazırlıklarınız tamam ise, sıra geldi ürün alıp doldurmaya. Firmalardan alacağınız ürünler her zaman daha taze ve en yeni ürünler olacaktır. Emin olun çikolata da bile bu fark ediyor. Ancak yeni market açtığınız için Ülker, Eti, Nestle, Sütaş vb. firmaların işletmenize gelmesi onlarla iletişime geçmeniz zaman alabilir. Bu nedenle çevrenizde bulunan toptancılardan ilk aşamada mal alabilirsiniz. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız  Cash & Carry tarzı yerlerin artmasıyla seçeneğiniz daha çok olacaktır.

 

  • Tüm malzemeler alımını yaptıysanız, işletmeniz açılış yapmak için hazır sayılır. Tabi bu konuda özgürsünüz, ancak bu tarz işletmelerde açılış yapmak her zaman daha hızlı müşteri sirkülasyonunun oturmasını sağlar. Açılış sayesinde yeni bir işletmenin açıldığını müşterilerinize bildirmiş olursunuz.

 

  • Açılış yaptıktan sonra artık iş yapmanızı belirleyen en önemli etmen müşterilerinize karşı tutumunuz olacaktır. İş yapmanız için sadece market açmak tek başına yeterli değildir. Rakiplerinizden sıyrılmak için de iyi iletişiminizi her zaman ön planda tutmalısınız. Tabi iyi iletişimden kasıt taviz vermek değil.

 

Market Açma Maliyeti

Market Açma Maliyeti

Market Açma Maliyeti

Market açmak bulunduğunuz lokasyon ve işinizin boyutuna göre ortalama 70 Bin TL ile  250 Bin TL arasında değişiklik gösterir. Bu rakam tamamen mini market açmak isteyenler için oluşturulmuştur. Açacağınız marketin büyüklüğüne göre sermayenin üst limiti yoktur. Sermayeni alt limiti ise daha da düşebilir. Ancak bu sefer açacağınız marketin kalitesi de düşecektir. Market açma maliyetinde ana masraf kalemi aşağıdaki gibidir.

 

3 bin TL kirası olan bir marketin giriş maliyeti kira+ komisyon + depozito = 10 Bin TL olacaktır.

Esnaflar Odası + Ruhsat Alımı+ Yazarkasa+ Vergi Levhası v.b ücretler = 10 Bin TL

Raf Maliyeti ve Ekstra Demirbaşlar Ortalama Maliyet: 15 Bin TL

 

Dükkanı açıp içine mal koymadan cebinizden en ölüsü 35 Bin TL para çıkacaktır. Üzerinize koyacağınız her miktar para ile dükkanınıza satmak için mal alacaksınız. Bu sektördeki en büyük avantaj ise size borç veren firmanın çok olması. Evet bir çok ürün açık hesap olarak satılmaktadır. Yani ürün alırsınız, sattıktan sonra da ödemesini yaparsınız.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise Mutlaka Bu Yazıyı Okuyunuz

 

Market Açmak Ne Kadar Kazandırır, Karlı mı?

Açacağınız marketin ne kadar kazandıracağı günlük ciroya bağlıdır. Günlük 2000 TL ciro yapan bir marketin net karı ortalama 6000 TL olacaktır. Bu net kar tamamen masrafların çıkılmış halidir. Tabi sattığınız ürünlere göre bu rakam artabilir de azalabilir de. Ancak sizlere verdiğimi bu rakam en düşük kazancı ifade etmektedir.

 

Eskilerin market ve bakkalcılıkta bir hesabı vardır. İşletmenizin günlük cirosu, aylık kira bedelini geçiyorsa, siz kazanan bir dükkana sahipsiniz demektir. Ya da günlük cironuzu 3 olmadı, 4 ile çarpın aylık net kazancınızı bulun gibi. Günümüzde doğru mu değil mi net cevap vermek mümkün değil. Nedeni ise dükkan kiralarının ilginç bir şekilde uçuşa geçmesinden kaynaklanır. Tabi bunun yanında ilginç bir şekilde faturaların dükkan kirasını geçmesini de örnek gösterebiliriz.

 

Şimdi özetlemek gerekirse, market açmaktan korkmayın. Sadece gereksiz açılmaktan korkun. Adım başı market olan ülkemizde, kaybeden siz olursanız, büyük bir şeyi başarmış olursunuz. Çünkü bu işte zarar etmek, batmak gerçekten özel bir çaba gerektirir. Eğer işinizin başında durur, biraz da çalışma saatlerinizi yüksek tutarsanız büyük ihtimalle çok güzel kazançlar sizi bekliyor olacak.

 

Ne Tür Market Açılabilir

Ne Tür Market Açılabilir

Ne Tür Market Açılabilir

  • Süpermarket
  • Mini Market
  • Otel Marketi
  • Market Bayiliği Almak ( Carrefour )
  • Bakkal Açmak
  • Site İçi Market
  • Kuruyemiş Dükkanı
  • Manav Tipi Market
  • Zincir Market
  • Büfe Tipi Market açmak

 

A101, Şok ve Bim Market Açmak Mümkün mü?

A101, Şok ve Bim Market Açmak Mümkün mü

A101, Şok ve Bim Market Açmak Mümkün mü

Hayır bu tarz marketler genel merkez üzerinden idare edildiği için açmanız mümkün değildir. Kendileri de bayili vermemektedir. Eğer market alanında bayilik fırsatlarından yararlanmak istiyorsanız Seç Market bayiliği, Ekomini market ve Carrefoursa Market bayiliği konularında araştırma yapabilirsiniz. A101 tarzı marketlerde işleyiş biraz farklıdır.

 

Her ilde belirli bölgelerde ana depo bulunur. Marketler üzerinde yazılım aracılığıyla stok konusunda tam hakimiyet söz konusundur. Örneğin; merkez depo üzerinden Güneşli A101 şubesine bakılır. Hangi ürün daha çok gitmiş, hangi ürün azalmış, hangi ürünün satışında azalama var. Ona göre ürün sipariş edilmeden mağazaya gönderilir. Satılmayan ürünlerde ise, o mağazaya özel kampanya başlatılır. Market alanında bayilik almak istiyorsanız bayilik veren firmalar başlıklı kategorimiz üzerinden detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Bakkal ve Market Açmak İsteyenlere Öneriler

Bakkal ve Market Açmak İsteyenlere Öneriler

Bakkal ve Market Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Bu sektörde ne kadar az personel çalıştırırsanız, kar marjınız o kadar artacaktır. Bu nedenle büyük bir market yerine küçük mini market seçmek size avantaj sağlar.
  • Bazı esnaflar gibi büyük marketlerden şikayetçi olmayın. Büyük marketler müşteriye koşulsuz iade şart ve güler yüz sunar. Aynısını ve hatta daha fazlasını sizde müşterilerinize sunmalısınız.
  • Kampanya yapmayı ihmal etmeyin. Satış rakamlarının düşük olduğu ürünleri ya da her gün 1 ürün geliş fiyatına satın. Bu size kaybettirmez.
  • Başlangıç aşamasında sigara gibi ürünlerden kredi kartına komisyon almayın. Bu sayede müşteri sayınız artacaktır.
  • Her zaman öncelikli amacınız müşteri sayısını arttırmak olmalı. Bugün 1 TL’lik alış veriş yapan müşteri yarın 100 TL’lik alışveriş yapabilir. Ya da 10 kere gelir soda alır, 11. de 100  TL’lik alışveriş yapabilir. Yani her koşulda müşteriye güler yüz sunmalısınız.
  • Son olarak market açmak isteyenlerin, çevresinde bulunan işletmeleri dolaşmalarını öneriyorum. Onlarda iyi gördüğünüz özellikleri örnek alabilirsiniz. Olumsuz yönlerinden ise kaçınız.

 

Bakkal ve Market Açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümümden danışabilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

Yorumlar

  1. Hüseyin ARSLAN dedi ki:

    Teşekkür ederim. Çok yararlandım. Elinize sağlık.

  2. Barış dedi ki:

    Mrb ben mini bir market açmak istiyorum ve yaninda bim biraz ötesinde küçük market ve onun yanında a101 var ve burasi yol üstü ve hafta sonları hadinden fazla piknik yapan kişiler geçiyor bu guzergahtan kasapta var aynı yerde ama bahsetiğim küçük market paraya para demiyor bende mini bir market açmak istiyorum evimin alti ve kiralicam fikriniz söyler seniz sevinirim

    1. patronoldum dedi ki:

      A101 ve Bim gibi büyük marketlerin olması sizi endişelendirmesin. Bir çok gel geç müşterisi, kasada kuyruk beklemek yerine, mini marketleri tercih etmektedir. Çeşitleriniz eksiksiz olursa ve erken saatte açıp, geç saatlerde kapatırsanız, bölgeye göre iş yapma potansiyeliniz olur.

  3. Onur dedi ki:

    Merhaba Tekirdağ Barbaros ilçesinde 25 metrekare dükkanım var sitede 104 daire var yazlık bir yer 5-6 ay düşünebiliriz etrafından,yakınında herhangi market yok sitede ve çevresinde tek dukkandir.sizden ricam ben burayı sezonluk acmalimiyim teşekkürler

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, Barbaros ilçesini yakından tanıyorum. Altınova bölgesi son 3 yılda büyük bir gelişme kaydetti. Hem Barbaros, hem Kumbağ, hem de Altınova’nın ortak sorunu evlere servis olayının pek gelişmemesi. Bu duruma çözüm olursanız, hem yazın hem de kışın para kazanabilirsiniz. Diğer türlü para kazanırsınız ancak ne uzarsınız ne de kısalırsınız.

  4. İhsan Şık dedi ki:

    Merhaba Bursa’da yaşıyorum. Market açmak istiyorum. Yeri buldum, genişçe etrafında market zinciri veya mini market yok. Köşe başı yaklaşık 200 metrekare mahalle meydanına yakın. Karşısında park ve büyük bir camii var. Ama bir korkum daha önce hiç bu işi yapmadığımdır. Bu konuda ne tavsiye edersiniz. Not. Yaklaşık 100 bin nakit sermayem var.

    1. patronoldum dedi ki:

      Merhabalar, market işi risk seviyesi en düşük olan işler arasındadır. İş yapmasanız bile, sermayeniz durdukça enflasyon ile değer kazanır. Ancak 200 metrelik bir marketi 100 Bin TL nakit sermaye ile doldurmak imkansız.

    2. Burcu dedi ki:

      Merhabalar benim orta boy bir marketim var iki yıl oldu açtığım ama kârımı anlayamıyorum bana yardımcı olurmusunuz

      1. Patron Oldum dedi ki:

        Merhabalar bunun için barkod sistemi kurmanız gerekiyor. Sermayeniz varsa satan bir firma ile anlaşın. Yok ise Bilsoft tarzı barkod programlarını ücretsiz olarak kurabilirsiniz.

  5. Ercan şahin dedi ki:

    Gerçekten çok sağol teşekkür ediyorum

  6. Filiz Tükel dedi ki:

    Merhaba,250 dairelik bir stede market açacağım ufak bişey,kira 4000 TL. Bana biraz bilgi verir misiniz

    1. Patron Oldum dedi ki:

      Merhaba Filiz. Bahsettiğin sitede marketi açabildin mi ? 250 dairelik bir site ortalama 1.000 kişilik bir nüfusa hitap eder. Çevrenizde çok fazla alternatifiniz yoksa ve sitede bulunan müşterileri kampanyalarla hediyelerle çekebilirseniz başarılı olabileceğiniz düşünüyorum. Çünkü kira miktarı çok yüksek değil. Ancak bu konuda deneyiminiz varsa çok daha iyi olur. Başarılar dilerim.

  7. mevlüt dedi ki:

    Merhaba; benim anlamadığım bir şey var; günlük 2.000 TL ciro yaparsak; aylık 60.000 TL yapar. ve Bizim 60.000 TL’den karımız sadece aylık 6.000 TL mi? Yanlış mı anladım?