Ekmek Fırını Açmak | Fırın Açma Maliyeti ve Getirisi 2023

Ekmek fırınlarının en kötü şartlarda bile iş yaptığına şahit olmuşsunuzdur. Ekmek tüketiminin yüksek olduğu bir toplum olmamızın etkisi büyük. Tabi sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada fırıncılık yapanların geliri her zaman yüksek olmuştur. Bu yazıda ekmek fırını açmak isteyenler için detaylı bilgiler aktaracağım. Bir ekmek fırınına sahip olmak için fırıncılıktan anlıyor olmanız gerekmiyor. Bu nedenle kar marjı yüksek olan bu sektörde sizde bazı gereklilikleri yerine getirerek ekmek fırını açabilirsiniz.

Ekmek Fırını Açmak

Ekmek Fırını Açmak

Evet, bahsettiğim gibi ekmek fırını açmak için ekmek yapmayı biliyor olmanız gerekmiyor. Günümüz ticaret dünyasında artık her şey daha da kolaylaşmış durumda. Yeterli sermayeniz olduğu sürece bayilik alarak, ya da eğitim alma yoluna giderek sizde bu karlı sektörde yerinizi alabilirsiniz. Karlı sektör dememin nedeni ekmek, poğaça, açma, simit ve pide gibi ürünlerin satıldığı fırınlarda bu tarz ürünlerin %100’den fazla kar marjının olmasıdır.

 

Sizde bu karlı sektörde yerinizi almak istiyorsanız, öncelikle hangi yolu izleyeceğinize karar vermelisiniz. Önünüzde 3 seçeneğiniz var. Sıfırdan ekmek fırını açmak, devir almak ve bayilik almak. Bu 3 seçeneğin de kendi içinde avantajı ver dezavantajı mevcut. Ancak 3’ünün de size katacağı ortak fayda kar marjı ve kazanma ihtimalinin yüksek olduğu sektörler olması. Şimdi ekmek fırını açmak isteyenler için tüm detayları aktaralım.

 

Not: Ekmek fırını açmak dışında farklı fikirler edinmek için hazırlamış olduğumuz 112+ Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Ekmek Fırını Açmak

Ekmek Fırını Açmak 2

Ekmek Fırını Açmak 2

Bir iş düşünürken yaşadığımız en büyük sıkıntı, o işle ilgili bilgimiz yok ise hemen kaçmaktır. Unutmayın, hamburger yapmayı bilmeyip hamburger zinciri olan, pizzanın içine ne konulur bilmeden pizza zinciri sahibi olan bir çok kişi mevcut. Yani her konuda bilgi sahibi olmak zorunda değilsiniz. Sadece bilgi sahibi olan profesyonelleri bir araya getirmek size karlı sektörlere adım atma fırsatı sunacaktır.

 

Günümüzde ekmek fırınlarının çok iyi iş yaptığından bahsettim. Ancak bir sıkıntı var. Artık eskisi kadar usta yetişmiyor. Bunun nedeni zorunlu eğitimin lise sona kadar çıkarılması ve devamında açık öğretim ile basit bir şekilde gençlerin meslek bilmeden üniversite mezunu yapılması. Sonuç ise, çırak olarak yetişmiş olan fırıncı ustasının kalmaması diyebiliriz. Ülkemizde bu sorun Suriyeli ustalarla kapatılmaya çalışıyor. Tabi yeterli değil, yeterli olmadığı için de bakkal dükkanları gibi adım başı fırın görmemiz mümkün değil.

 

Tabi bu işte 2 çözüm mevcut. Piyasalar her zaman mevcut duruma göre şekil almaktadır. Hem fırıncılık eğitimi veren kursalar arttı, hem de fırın bayiliği veren firma sayıları arttı. Eğer uzun vadeli düşünüyorsanız, sizde 8 aylık olan fırıncılık ve pastacılık kursuna gidebilirsiniz. Peki mantıklı mı?

 

Eğer bu işi bilmiyorsanız, ya bayilik alırsınız, ya da bir fırıncı ustasıyla anlaşıp ekmek fırını açarsınız. Bir usta ile anlaşıp fırın açmada ki en büyük problem ustalarla uğraşmanın zorluğundur. Fırıncılık yapan kişilerde çevrede fazla usta kalmadığını bilir. Bu nedenle biraz kaprisli olurlar ve maliyetleri oldukça yüksektir. Aylık 5 Bin TL’nin altına çalışacak olan bir usta bulmanız mümkün değildir. 

 

Ayrıca bilmediğiniz bir işte kontrol sahibi olmanız çok zor. Ekmek sert olsa, nasıl daha yumuşak yapılacağı konusunda yönlendiremezsiniz. Tabi bu her zaman olacak durum değil. Belki siz bu konuda iyi anlaşabileceğiniz bir ustaya sahip olabilirsiniz. Ya da bu işi daha iyi kontrol edebileceğiniz seçeneklere sahipsinizdir diyelim.

 

Ancak devir fiyatı en az 1 milyon TL’den başlayan bir fırını sıfırdan açmak için, kendinize yatırım yapmanız en iyi seçeneğiniz olacaktır. Bunu açtığınız iş yerine sermaye ayırmak gibi düşünün. Sonuçta bu size ek donanım katacaktır. Üstelik 8 ay değil, 3 aylık hızlandırılmış kurslara dahi gidebilirsiniz. Sonuçta uzay mekiği değil, ekmek ve pasta yapmayı öğreneceksiniz.  Normal ekmek yapımı için 3 aylık kurs yeterli olacaktır.

 

Diğer sahip olacağınız seçenek ise bayilik almak. Eğer bu işin zorluklarına katlanmak istemiyorsanız ve sermayeniz var ise, bayilik almak sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Tüm zorlu süreçler ekmek bayiliği veren firma tarafından karşılanır. Personel temini, onların eğitimi, A’dan Z’ye tadilat vs. işletme anahtar teslim size verilir. Yapmanız gereken sadece işletmek. Tabi bayilik alma seçenekleri 50 Bin TL’den başlayıp 2 milyon TL’ye kadar çıkmaktadır. 

Şimdi sizlere sıfırdan ekmek fırını nasıl açılır onu anlatalım.

 

Ekmek Fırını Nasıl Açılır?

Ekmek Fırını Nasıl Açılır

Ekmek Fırını Nasıl Açılır

  • Öncelikle yeterli sermayeye sahip olmanız gerekir. Fırın açmak normal bir işletme açmak gibi değildir. Baca maliyeti, fırın yapım maliyeti, alacağınız makinalar ve ayrı satış bölümü yüksek maliyetler içerir. Ayıracağınız sermaye ile nasıl bir ekmek fırını açacağınızı ve oluşturacağınız yol haritasını belirlemiş olursunuz.

 

  • Yol haritası. Bir iş kurarken en önemli aşama olduğunu düşünürüm. Bir dükkan tutarak ya da düşünerek bir işe başlanılmaz. Yapmanız gereken her şeyi yazıp çizerek hareket etmelisiniz. Bu işe başlamadan önce neler yapacağınız, 1 ay sonra, 6 ay sonra ve 5 yıl sonra nerede olmayı hedeflediğinizi tek tek yazın. Yol harita tüm işlerinizi sistematik bir şekilde halletmenizi sağlayacaktır.

 

  • Sıra geldi ekmek fırını açmak için dükkan bulmaya. Bu en zor aşamalardan birisidir. Bir çok dükkan sahibi fırın açmak isteyenlere dükkan kiralamak istemez. Kırılma dökülme ve yıpranma hikayesinden dolayı. Tabi tek sorun dükkan sahibi değil. Apartman sakinlerinin onayı da gerekli. Buna muvafakatname denir. Apartmanda yaşayanlar yangın tehlikesi, duman rahatsızlığı ve bir takım sebeplerden dolayı onay vermezler. Bunun için en iyi seçenek müstakil bir yer bulmanız olacaktır.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra sıra geldi vergi levhası almaya. Vergi levhası için bir muhasebeci ile anlaşın. Tüm işlemler için muhasebeci size bir personel gönderecektir. Birlikte vergi dairesine gidip, tüm işlemleri bir günde halledebilirsiniz.

 

  • Vergi levhası aldıktan sonra tadilat işlemlerine başlayabilirsiniz. Burada 2 seçeneğe sahipsiniz. Odun fırını açacaksanız baca işlemleriniz farklı olacak. Doğalgazlı bir fırın açacaksanız tadilat işlemleriniz daha kolay. Günümüzde bir çok işletme maliyet avantajı nedeniyle doğalgazlı fırına geçmektedir. Sizin içinde en mantıklı seçenek olacaktır.

 

  • Tüm tadilat işlemleri için anahtar teslim iş yapan firmalarla anlaşmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bir çok girişimci bu tarz işleri parça parça kendisi yaptırmaya çalışır. Hem zaman hem de usta maliyeti açısından size olumsuz yansıyacaktır.

 

  • Tüm tadilat işlerini tamamladıktan sonra sıra personel alımına geldi. Personel konusunda çok hassas olmanız gerekiyor. Tabi hassaslığınız vereceğiniz maaştan yana olmasın. Sonuçta çalışacak personelin aşağı yukarı ne alacağı belli. Dikkat etmeniz gereken yeniliğe açık olması. Ben yıllarca hamuru böyle yoğurdum, ekmeğin içine un ve sudan başka bir şey katmadım diye direten ustalardan uzak durun.

 

  • Personel temin aşamasını tamamladıktan sonra artık üretim yapmaya hazırsınız. Dikkat çekici bir açılış yapmaya hazır olun. Ekmek tarzı ürünlerde fırıncılar odası kurallarınca kampanya yapamazsınız. Ancak ücretsiz kek tarzı ürünler yapıp dağıtabilirsiniz. İlk gün ne kadar çok insan çekerseniz, devamında işleriniz o derece artacaktır.

 

Okuyunuz: Fırın Bayiliği Verene Firmalar

 

Ekmek Fırını Açma Maliyeti

Ekmek Fırını Açma Maliyeti

Ekmek Fırını Açma Maliyeti

Fırın açmak normal bir işletme açmaktan daha teferruatlıdır. Bu nedenle bir ekmek fırını açmanın maliyeti minimum 200 Bin TL’den başlayıp 2 Milyon TL’ye kadar çıkmaktadır. Burada maliyet kaleminizi etkileyen en önemli faktörler işletmenin üretim kapasitesi, bulunduğu lokasyon ve tadilat esnasında harcanan dekor maliyetlerinden oluşur.

 

Ekmek fırını açmak için bu maliyetlerden tasarruf edilir mi diye sorabilirsiniz. Hem evet hem hayır. Eğer butik bir fırın açacaksanız, yani pizza ve pide fırını tarzı doğalgazlı fırınlarda üretim yapacaksanız bu maliyeti yarı yarıya daha da aşağıya çekebilirsiniz. Normal standart fırınlarda tadilat aşamasının çok olması bu maliyetleri yukarı çekmektedir. Alınacak olan izin belgesi, fırın açma yönetmeliği gibi bazı prosedürler maliyet kalemlerini yükseltmektedir.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise Mutlaka Bu Yazıyı Okuyunuz

 

Ekmek Fırını Ne Kadar Kazandırır, Karlı mı?

Ekmek Fırını Ne Kadar Kazandırır, Karlı mı

Ekmek Fırını Ne Kadar Kazandırır, Karlı mı

Ekmek fırınlarının kar marjı %100 ile %200 arasında değişiklik göstermektedir. Hatta poğaça, simit, kepekli, çavdarlı ve tam buğdaylı ürünler ile kar oranı daha da yükseltilebilir. Bir fırının para kazanıyorum diyebilmesi için günlük minimum 2000 ekmek satması gerekir. Yukarıdaki maliyet kalemleri dikkate alındığında 2000 ekmek satan bir fırının aylık kazancı 20 Bin TL ile 30 Bin TL arasında olacaktır.

 

Devir fiyatları 2 milyon TL’yi bulan ekmek fırınlarının bu tarz kazançlar elde etmesi oldukça normaldir. Eğer çevre esnaflara ekmek dağıtımında bulunuyorsanız, elde edeceğiniz geliri 2’ye, 3’e katlamanız oldukça kolay. Ancak bunun için üretim kapasiteniz yeterli olmalı. Tek bir ekmek fırını ile bu işi yürütemezsiniz. 

 

Ekmek Fırın Bayiliği Veren Firmalar

Ekmek Fırın Bayiliği Veren Firmalar

Ekmek Fırın Bayiliği Veren Firmalar

Bu sektörden anlamıyorsanız, ancak kar potansiyelini gördüyseniz bayilik alma şansını değerlendirebilirsiniz. Bayilik alarak iş yapan bir çok girişimci mevcut. Ancak bu seçenek yüksek sermaye gerektirmektedir. Ayrıca kar marjının üretim yaptığınız da olduğu gibi yüksek olmayacaktır. Tabi böyle olması oldukça doğal. Fırın bayiliği veren firmalar:

  • Paşa Fırın
  • 2000 Ekmek 
  • Uno Ekmek
  • Karya Fırın
  • Komşu Fırın
  • Fırın Sanatı
  • Halk Ekmek Bayiliği
  • Trabzon Ekmeği Bayiliği
  • Vakfıkebir Ekmek Bayiliği
  • Küncü Fırın Bayiliği

Daha detaylı bilgi için bayilik veren firmalar başlıklı kategorimize göz atabilirsiniz.

 

Fırın Açma Yönetmeliği ve İşyeri Açma Ruhsatı Almak

  • Vergi Levhası
  • İmza Sirküleri
  • Fırıncılar Odası Kaydı
  • İşletmeci Kimlik Bildirme Formu
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Nüfus Cüzdanı Fotokoisi
  • Tapu Fotokopisi
  • SGK Bildirgesi
  • Kira Sözleşmesi
  • Ustalık Belgesi
  • Bina Sakinlerinin Onayı

 

Önemli Not: Çevre ve şehircilik Bakanlığının almış olduğu karar ile, nüfusu 100.000’in üzerinde olan işletmelerde bina altına ekmek üretim tesisi açmak yasaktır. Daha detaylı bilgi için csb.gov.tr sitesinde yapılan duyuru tarzındaki haberi okuyabilirsiniz. Bu kanun butik fırınlar için değil, üretim yapanlar içindir. Daha detaylı bilgiye fırıncılar federasyonu üzerinden de ulaşabilirsiniz.

 

Butik Fırın Açmak

Butik Fırın Açmak

Butik Fırın Açmak

Eğer düşük bir sermayeye sahipseniz, bir çok firma size butik fırın açma şansı tanıyacaktır. Butik fırınlarda sadece raf ve vitrin düzeni kurulur. Sizlere firma tarafından pişmeye hazır ürünler getirilir. Sizin yapmanız gereken, size verilen talimatlar doğrultusunda unlu mamul ürünü fırına atıp, ürün haline getireceksiniz.

 

Normal ekmekler ise size gün içerisinde belirli aralıklarla firma araçları tarafından teslim edilir. Fırın sayısının gittikçe azaldığı günümüzde, butik fırınlar popüler olmaya başlamıştır. Hatta buradaki fırsatı gören Bim, Carrefoursa ve Migros gibi marketler de kendi butik ekmeklerini üretmeye başlamışlardır.

 

Butik fırın açmanın bir diğer avantajı ise, kalfalık veya ustalık belgesi, bina altına fırın açma ruhsatı vb. zorluklarının olmamasıdır. Bu konuda size bayilik fırsatı sunan işletme yardımcı olmaktadır.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Ekmek Fırını Açmak İsteyenlere Öneriler

Ekmek Fırını Açmak İsteyenlere Öneriler

Ekmek Fırını Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Ekmek fırını açmanın ne kadar teferruatlı bir iş olduğundan bahsettim. Ancak bir çok seçeneğinizin olduğuna da değindim. Yapmanız gereken size en uygun olan seçeneği belirleyip yolunuza devam etmek olacak.
  • Fırıncılık sektöründe 2. el ekipmanlar ile çok karşılaşırsınız. Alacağınız fırın malzemeleri ne tarz iş modeliniz olacağınıza bağlıdır. Ancak zor durumda kalmadığınız sürece ikinci el malzemelerden uzak durmalısınız.
  • Fırıncılığın üretim tarafı olduğu kadar, esnaflık tarafı da vardır. Burada müşterilerinize karşı kurumsal bir firma gibi hareket etmelisiniz. Ne güler yüz, ne de somurtkanlık. İkisinin de ortasında olmalısınız.
  • Müşteriye hijyenik olduğunuzu, kaliteli malzemeler kullandığınızı bildirmek için elinizden ne geliyorsa yapın. Fırıncılıkta iş yapmanızı sağlayan en önemli faktör temizliktir. Bir çok fırın üretim alanını müşterisinin göz önünde bulundurur. Bu avantajlıdır ama gerekli değildir.
  • Ekmek fiyatları fırıncılar odası tarafından belirlenir. Gramaj miktarları da öyle. Bu kurallara mutlaka uyun. Ucuz ekmek satma fırsatınız olsa bile satmayın. Zira ucuza ekmek satmak sizi kalitesiz gösterecektir.

 

Ekmek fırını açmak, fırın açma maliyeti ve aylık getirisi ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yorumda bulunarak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Erdal karabağ dedi ki:

    Çok çok teşekkür ederim çok güzel aydınlatma metni olmuş

  2. Erdal karabağ dedi ki:

    Çok çok teşekkür ederim çok güzel aydınlatma metni olmuş marketim var
    Market içine düşünüyorum adı butik fırınmı
    Bilmiyorum sadece kendi müşterilerime
    Dışarı vermeyi düşüünmüyorum