Kitap Mağazası Açmak | Kitapçı Açma Maliyeti Ve Kazancı

Kitap okumayı seven herkesin en büyük hayali kitapçı dükkanı açmak oluyor. Güzel bir kitapçı dükkanı açmak günümüzde sanıldığı kadar zor değildir. Kitap mağazası açmak için gerekli sermaye ve yeriniz varsa kolaylıkla işe başlayabilirsiniz. Kişilerin her ne kadar büyük bir hayali olsa da iyi bir iş planı olmadan bu sektöre girmek kolay değildir. Özellikle küçük bir kitapçı mağazası için büyük ve marka mağazalarla yarışmak düşündüğünüzden daha zor bir süreç olabiliyor. Sıfırdan başlayarak yepyeni bir işletme kurabilmek için her türlü detayın yer aldığı bir iş planı hazırlamanız gerekiyor.

Kitap mağazası açmak

Kitap mağazası açmak

Kitap mağazası açmak uzun soluklu bir iş fikri olarak düşünülebilir. Çünkü kitaplar insanların hayatında her zaman yer bulan ve özellikle güncel birçok kitabın bulunduğu bir sektördür. Açacağınız kitap mağazası için uygun bir lokasyon belirlemeniz büyük bir önem taşıyor. Özellikle okumayı seven ve eğitim seviyesi yüksek bir yerde mağaza açmak kolaylıkla rakipleriniz ile baş edebilmenize imkan tanır.

 

Kitapçı açmak için ilk zamanlarda yanınızda bir çalışan bulundurmanız gerekmiyor. Küçük ya da orta ölçekli bir kitap mağazasını kendiniz de kolaylıkla idare edebilirsiniz. Ancak mağazanızda fotokopi ve faks hizmeti, kırtasiye malzemeleri de satmayı düşünüyorsanız okul zamanlarında ekstradan çalışacak birilerine ihtiyacınız olabilir. İşletmenizin boyutlarına göre farklı maliyetlerle işletme kurmanız mümkün olabiliyor.

 

Not: Kitap mağazası açmak dışında farklı fikirler edinmek için, 112+ adet işyeri açma fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Kitapçı Dükkanı Nasıl Açılır?

Kitapçı dükkanı nasıl açılır sorusu bu alanda iş yapmak isteyen kişiler açısından yanıtı iyi düşünülmesi gereken sorulardan biridir. Bir kitapçı mağazası her zaman yüzde yüz kar getirecek bir işletme olarak değerlendirilmemelidir. Özellikle okuma seviyesinin düşük olduğu bir muhitte işletme kurmak sanıldığından daha da zorlanmanıza neden olabilir. İşletmenizi uygun bir yerde açmak ve hedef kitlenize yakın olmak son derece önemlidir.

 

Bu süreçte lokasyon en önemli konudur. Bir AVM içerisinde ya da şehrin en işlek caddesinde kitapçı dükkanı açmak yüksek bir getiri sağlayabilir. Bununla birlikte okul ve üniversite çevresinde de kitapçı dükkanları her zaman yüksek iş yapabilecek işletmelerdir. Doğru bir hedef kitle belirlemek ve bu hedef kitleye yakın olmak en belirgin konular arasında bulunuyor.

 

Kitap mağazası açmak konusuna yalnızca roman, araştırma ve inceleme kitapları satışı yapmak olarak bakmamalısınız. Tek tip kitap kategorisinde satış yapmak müşteri hedef kitlenizin daralmasına neden olabilir. Günümüzde en çok satışı yapılan kitaplar arasında ilk sırada gelen sınav kitaplarıdır. Merkezi sınav sistemlerinin sürekli olarak müfredat değiştirmesi ve her sene sınav öğrencisi sayısının artış göstermesi kitapçılar için son derece önemli bir fırsat olabiliyor. Kitap mağazanızda özellikle sınav kitapları konusunda çeşitliliğe yer vermelisiniz.

 

Kurum sınavları, ÖSYM sınavları ve diğer özel sınavlar için hazırlanan farklı yayın evi kitapları en çok satışını yapacağınız kitaplar arasında yer alıyor. Kitaplarınızın sergilenmesi ve reklam tanıtım çalışmalarının yapılması da mağaza açma sürecinde planlamanız gereken detaylar arasında bulunuyor.

 

Kitapçı Açma Maliyeti

Kitapçı açma maliyeti işletmenizi açma sürecinde en çok dikkate almanız gereken konular arasında bulunuyor. Maliyetler genel olarak dükkan yerine ve kitap çeşitliliğine göre belirlenmektedir. Her kitaba kolaylıkla ulaşabilme imkanı sunan kitapçı dükkanları eğer büyük bir mağaza olarak kurulacak ise sermaye miktarı yüksek olmalıdır. Ortalama bir kitapçı dükkanı açabilmek için en az 200 bin TL ile 250 bin TL’ye ihtiyacınız bulunuyor. Kitap mağazası açmak için maliyet olarak karşınıza çıkabilecek konular şunlardır:

  • İşletmenin dekorasyonu
  • Kırtasiye malzemeleri
  • Hobi malzemeleri
  • Müzik malzemeleri
  • Kitap çeşitleri ve kalıp eserler
  • Bilgisayar ve faks makinesi
  • Fotokopi makinesi
  • Dergi satışları
  • Raf sistemleri
  • Merdivenler
  • Okuma masa ve sandalyeleri
  • Yazar kasa
  • Barkod okuma sistemleri

 

Gibi birçok maliyet kalemi bulunmaktadır. Küçük bir işletme kurmak isteyen kişilerin öncelikle bu maliyetleri detaylı olarak belirlemesi ve fiyat araştırması yapması gereklidir. İyi bir iş planı yaparak maliyetleri en aza indirebilir ve kitap mağazasından yüksek karlar elde edebilirsiniz. Her türlü mağaza detayı ile tek tek uğraşmak istemezseniz daha önce kitapçı olarak hizmet vermiş olan bir dükkanı direkt devralabilirsiniz. Böylece eksiksiz bir kitap mağazasını daha kısa sürede açma şansını olacaktır.

 

Okuyunuz: Cep Telefonu Dükkanı Açmak

 

Kitap Mağazası Aylık Kazancı

Kitap mağazası aylık kazancı beklentilerinizin ötesinde olabileceği gibi beklentilerinizi karşılamayabilir de. Tüm sermayenizi bu mağazayı açmak için yatırdığınızda ilk aylardan sermayenin geri dönüşünü beklememelisiniz. Çünkü kitapçı dükkanları zamanla kazandıran işletmelerdir. Hem reklam ve tanıtım çalışmalarını çok iyi yapmalısınız hem de hedef kitlenize çok iyi ürün seçenekleri sunmalısınız.

 

Kitapçı mağazası açmak için hangi kitleye hitap etmek istediğiniz son derece önemlidir. Aynı zamanda sektörünüzde ki rakip analizini de çok iyi yapabilmeniz gereklidir. İlk aylarda beklediğiniz kadar yüksek bir getirisi olmayabilir. Ancak ilk yılı tamamladığınızda ve müşteri kitleniz oturmaya başladığında iyi bir gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Kar marjı genelde %30 ile %50 arasında değişmektedir. Bunun yanında kitap satışı dışında hizmetler vermek de bu kar oranını etkileyecektir.

 

Kitap Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler

Kitapçı açmak için gerekli belgeler son derece önemlidir. Her belgenin güncel ve eksiksiz olması gereklidir. Bu süreçte hazırlanması gereken belgeler arasında şunları saymak mümkündür:

  • Muhtarlıktan alınacak yerleşim yeri belgesi
  • Sağlık raporu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve iki tane vesikalık resim
  • Noter tasdikli imza beyannamesi
  • Başvuru formu
  • Sicil numarası ve tapu senedi fotokopisi
  • Vergi levhası fotokopisi

Gibi belgelerin hazırlanması gereklidir. Bu belgeler bölgeden bölgeye değişim gösterdiğinden kişilerin kitap mağazası açmak için gerekli belgeleri bulundukları yerin belediyesinden tam liste olarak alabilirler. İşletmeniz eğer kiralık ise belge listesine kira kontratı fotokopisi de eklemelisiniz. Bunun yanında deprem ve yangın için gerekli tedbirlerin alındığını gösteren uygunluk belgeleriniz de bulunması gerekenler arasında yer alıyor.

 

Okuyunuz: Market Bayiliği Veren Firmalar

 

Kitapçı Açmak İsteyenlere Öneriler

Kitapçı açmak isteyenlere öneriler dikkate alındığında çok başarılı bir işletme kurma şansı elde edebilirsiniz. Bu süreçte öncelikle sermaye tutarınızın fazla olmasına önem vermelisiniz. Çünkü ilk yılda sermayenizi hemen çıkaramayabilirsiniz. Mağazanızı bir yıl boyunca destekleyebilmek için kurulum sonrasında da nakit paranız olmalıdır.

 

Bulunduğunuz yerde rakip analizi yapmak son derece önemlidir. Rakiplerinizin hangi türden kitapları ne tür fiyat aralıkları ile sattıklarını araştırmanız gerekiyor. Aynı zamanda çalışma prensipleri hakkında da bilgi edinmeniz önemlidir. Çeşitlilik bu süreçte en önemli konudur. Farklı yaş gruplarına ve kitap zevklerine hitap edecek nitelikte hizmet vermelisiniz. Kitap mağazası açmak istiyorsanız müşteri hedef kitlenizi tek bir kriterle sınırlamayın. Özellikle güncel ve yeni çıkan kitapları işletmenin en görünür yerlerine koymalısınız. Güncel olmayan kitaplarda ise indirimler ve çeşitli kampanyalar düzenleyebilirsiniz.

 

Tedarikçi seçerken de çok titiz davranmanız gerekiyor. Yayın evi ve toptancı seçiminde birden fazla yerle görüşmelisiniz. Bunun yanında kalıp eserler ve güncel kitaplar konusunda da her zaman bilgi sahibi olmalısınız. Her zaman işletmenize sıcak müşteri akışı istiyorsanız fotokopi, faks, çıktı gibi hizmetler de vermeniz gerekiyor. Bunların yanında kitap kiralama hizmeti vererek de müşteri kazanma şansı bulabilirsiniz. Yayın evleri uygun kitap satışı yaparak her zaman müşteri kitlesini taze tutmayı hedefler. Son olarak mağazanızın bir de online satış mağazasını kurmayı ihmal etmemelisiniz.

 

Kitap mağazası açmak” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizlere bildirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.