Kuruyemiş Dükkanı Açmak | Kuruyemişçi Açma Maliyeti

Bakkal, market, tekel bayi ve kuruyemişler iş yapma riski en düşük dükkan açma fikirleri arasında yer alır. 4’ü de aynı sektörden ürünlere sahip olsalar da birbirlerinden farklı sayılırlar. Kuruyemiş dükkanı açmak ile bakkal, market ve tekel bayi açmak arasında dükkan boyutu, açık ürün satılması ve gel geç müşteriye hitap etme gibi farklılıklar var. Küçük bir noktada kuruyemişçi açmak istiyorsanız, bu yazıda ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri aktaracağım. Kuruyemişçi açma maliyeti, kazancı ve gerekli belgeler gibi tüm detayları yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Öncelikle daha önce bu sektörde faaliyet göstermiş birisi olarak tüm tecrübelerimi sizlere aktaracağım. İsminden anlaşıldığı gibi atıştırmalık ürünler satan yerlere kuruyemişçi adı verilir. Aklınıza büyük Makbul, Maksul ya da Mumcu kuruyemiş gibi noktalar gelebilir. Ancak size bahsettiğim iş modeli bunlar değil. Zira bu tarz büyük yerler açıp, başarılı olmanız çok zor. Nedeni ise sektörde güçlü rakiplerin olmasıdır.

 

Daha küçük bir dükkanda, yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, kuruyemiş, sigara, lokum, kahve vb. ürünlerin satıldığı bir dükkan açmak her zaman daha mantıklı bir seçenek olmuştur. Bu tarz dükkanlar eskiden daha çok mevcuttu. Şimdi büyük market tarzı kuruyemiş dükkanlarının artmasının nedeni, küçük kuruyemiş dükkanı sahiplerinin hizmette yetersiz kalmasından kaynaklanır.

 

Bu sektörde başarılı olmak istiyorsanız, müşterilerinize taze ürünler sunmanız gerekiyor. Artık ne koyarsam satarım gibi bir devir yok. Sonuçta turistlerin bol olduğu, bir gelenin bir daha gelmediği yerlerde değilsiniz. Olsanız bile bu size bayat kuruyemiş satma hakkını vermez. Kaliteli, taze ve sıcak kuruyemişin sunulduğu her dükkan zamanla iş yapacaktır. Buna emin olabilirsiniz. Yeter ki müşterilerinizi işletmeye çekmeyi bilin.

 

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Kuruyemiş Dükkanı Açmak 2

Kuruyemiş Dükkanı Açmak 2

Son zamanlarda kuruyemiş dükkanlarının popüler olmasının nedeni, kapalı ürünlerin fiyatlarının artmasından kaynaklanır. Kapalı bir üründe, badem ve kaju fıstığı gibi ürünlerin kg fiyatı 200 TL iken, açık ürünlerde bu fiyat 70 TL’ye kadar düşmektedir. Ayrıca kapalı ürünlerdeki tazelik oranı, açık ürünlerden daha düşüktür. Genellikle bu tarz ürünlerde koruyucu maddeler kullanılarak uzun süreli olması sağlanır. Açık ürünlerde böyle bir şey yoktur. Isıtıcı kullanılarak nem oranının azalması sağlanır.

 

Özetle kuruyemiş dükkanı açmak için bir çok neden bulabilirsiniz. Ancak bu sektörde rakibiniz çok olacaktır. Nasıl iş yapacağınızı belirlemek için hem rekabet koşulları hem de iş modelini ön planda tutmalısınız. Sizlere bahsettiğim gibi sadece kuruyemiş ve bakliyat ürünleri satan bir dükkan açmak, rekabet açısından çok zorlayıcı olur.

 

Şekerleme ürünleri, lokum, hediyelik,  sıcak kuruyemiş, kolonya sigara vb. tarzı ürünlerin satıldığı dükkan küçük girişimciler için daha avantajlı. Özellikle ilçe merkezlerinde küçük dükkanlarda bu tarz iş yapıp, başarılı olan bir çok esnaf mevcut. Otobüs duraklarına yakın olanlar ise hem gazete hem de akbil yüklemesi yaparak gelirlerini daha da artırmaktadır.

 

Şimdi kuruyemiş dükkanı açmak için iki seçeneğiniz var. Ya devir alacaksınız ya da sıfırdan bir dükkan açacaksınız. Sahibinden.com ve Letgo üzerinden devir eden bir çok kuruyemiş dükkanı görebilirsiniz. Bunlar iş yapamadığından  değil, mental yorgunluk nedeniyle devredilen dükkanlardır. Karlı gördüğünüz ve bütçenize uygun olan bir kuruyemiş dükkanını devir alabilirsiniz. Ertesi gün para kazanmaya başlamanız açısından avantaj sağlar.

 

Sıfırdan bir kuruyemişçi açmanın en büyük avantajı ise, işleri devir alacağınızdan dükkandan daha iyi olabilir. Ayrıca devir alacağınız dükkana vereceğiniz hava parasını ürünlere yatırabilirsiniz. Eğer işleriniz iyi giderse, daha yüksek bir paraya devir edebileceğiniz bir dükkana da sahip olmuş olursunuz. Tabi bu aşamada dükkan kiralarken devir hakkı olmasına dikkat ediniz.

 

Kuruyemişçi Dükkanı Nasıl Açılır

Kuruyemişçi nasıl açılır

Kuruyemişçi nasıl açılır

  • Öncelikle bu işe ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin. Yatıracağınız sermaye miktarı işin kaderini belirleyecektir. Daha büyük bir dükkan, daha işlek cadde, semt ve işletme içinde bulunacak olan ürünleri ayıracağınız sermaye miktarı belirler.

 

  • İş planı oluşturmaya başlayın. Ürünleri nereden alacağınız, toptancıları tek tek belirleyin. Onlarla iletişime geçip fiyat araştırmasını yapın. Tabi kuruyemişçi açmak için yapılması gerekenleri de tek tek not ediniz. 1 yıl sonra yapmak istedikleriniz gibi ileriye dönük planlar da oluşturun.

 

  • İş planı sonrası kuruyemiş dükkanı açmak için dükkan bakmaya başlayın. Köşe noktalar, ana cadde üzeri ve yaya lokasyonunun olduğu bölgeler bu sektörde avantaj sağlar. Uygun kiralı bir dükkan bulmanız ise, her ay maliyet yönünden artı bir değer sağlayacaktır.

 

  • Dükkan bulduktan sonra bir muhasebeci ile anlaşıp, vergi levhası çıkartabilirsiniz. Vergi levhasını çıkarmanız en fazla  2 gününüzü alacaktır.

 

  • Artık raf ve demirbaş alımı için hazırsınız. Rafları bir marangoz ile anlaşıp kendiniz yaptırmanız daha mantıklı. Hem ürün boyutları hem de kullanacağınız demirbaşlara uygun olmuş olur.

 

  • Ürün alımı hazırsınız. Kuruyemiş ve diğer ürünleri tedarik edebileceğiniz bir çok toptancı mevcut. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız, İstoç’ta bir çok kuruyemiş tedarikçisine ulaşabilirsiniz. İstanbul dışında yaşayanlar ise alt bayiler aracılığıyla toptan ürün alabilirler.

 

  • Ürün yerleştirmeleri yaptıktan sonra açılış için hazırsınız. İşletme büyüklüğüne göre görkemli ya da küçük bir açılış yapabilirsiniz.

 

  • Bu aşamadan sonra iletişim yeteneğinize bağlı olarak işlerinizi arttırabilirsiniz. Sürekli uğrak noktası olmak adına her gelen müşterinin memnun olarak ayrılması gerekiyor. Bunu taze olarak sunmuş olduğunuz ürünler ve iletişim yeteneğiniz sağlayacaktır.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Kuruyemiş Dükkanı Açma Maliyeti

Ortalama büyüklükte bir kuruyemiş dükkanı açmanın maliyeti 50 Bin TL ile 100 Bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Yapacağınız işin boyutuna göre harcayacağınız sermaye daha da artabilir. Sadece kuruyemiş ürünlerinin satıldığı büyük bir mağaza açmanız durumda, demirbaş alım maliyetiniz yüksek olacaktır. Uygulayacağınız iş modeli maliyetinizi şekillendirmede etkili olacaktır.

 

Eğer leblebi kavurma makinesi, ısıtıcılı kuruyemiş muhafaza dolabı ve kahve çekme makinesi gibi ürünlere yatırım yapacaksanız maliyet limitiniz daha da yükselebilir. Zira kuruyemiş dolapları 5 Bin TL’den başlayıp 30 Bin TL’ye kadar çıkmaktadır.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Kuruyemişçi Aylık Kazancı Ne Kadar

Kuruyemişte yüksek kar marjı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak şartlar artık eskisi gibi değil. Eğer bakkal ve market tarzı bir kuruyemiş dükkanı açacaksanız, kar oranını %20 olarak hesaplayabilirsiniz. Aylık 60 Bin TL ciro yapan kuruyemiş dükkanın sigara hariç elde edeceği kar en az 10 Bin TL olacaktır. Eğer tekel ürünlerinin satışı işletme de yüksek ise kar marjı daha da düşebilir.

 

Bu kazanç oranı en düşük şartlar göz önünde bulundurularak not edilmiştir. Bu gelir rakamını arttırmak için kar marjı yüksek ürünler daha da ön plana çıkarmanız gerekiyor. Bunun için daha geniş bir vitrin oluşturabilirsiniz.

 

Bir çok işletme ürün kar marjını arttırmak için fiyatları yükseltmektedir. Unutmayın ki, pazarda, markette ve daha büyük işletmelerde de kuruyemiş satılmaktadır. Rekabetin yüksek olduğu bu dönemde fiyatlarda artışa gitmeniz size olumsuz yansır. Çevre esnaflarla rekabet edebilecek bir fiyat politikası oluşturmalısınız. Kazancınızı arttırmanın en iyi yolu müşteri sayısını arttırmaktır.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • SGK Girişi Bildirgesi
  • Faaliyet Belgesi
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • Ruhsat Başvuru formu
  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Çevre Temizlik Ödeme Makbuzu
  • İşletme Krokisi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık

Kuruyemiş dükkanı açmak için ihtiyacınız olan belgeleri öğrenmek için öncelikle ruhsat işleri müdürlüğüne gidin. İlçe belediyeleri arasında farklı evraklar isteyenler olabilir.

 

Kuruyemiş Dükkanında Satılacak Ürün Çeşitleri

  • Kaju
  • Badem
  • Tuzlu Fıstık
  • Çekirdek Çeşitleri
  • Soslu Fıstık
  • Fındık Çeşitleri
  • Karışık Çerezler
  • Lüks Kuruyemiş ürünleri
  • Lokum
  • Tatlı Cezerye vb. Ürünler
  • Hediyelik Lokum ve Çerez Ürünleri
  • Kolonya Ürünleri
  • Pestil, Cevizli Sucuk, Keçi Boynuzu vb.

Yukarıdaki ürünlerin yanına acil ihtiyaç ürünleri olan market ürünlerini de ekleyebilirsiniz.

 

Kuruyemiş Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Kuruyemiş dükkanı açmak istiyorum diyenlere öneriler

Kuruyemiş dükkanı açmak istiyorum diyenlere öneriler

  • Taze ürün satmayı başaramayacaksanız bu işe başlamadan bırakın. Müşteri ile empati kurabiliyor olmanız gerekiyor.
  • Bazı kuruyemiş dükkanları düşük fiyatlı ürünler sattıkları için pos cihazı kullandırmıyor. Bu sizler için büyük bir hata olur. Zira nakit taşımak modası geçmiş bir alışkanlık.
  • Gazete ve akbil tarzı gelir kaynaklarının kar marjı düşük olabilir. Ancak müşterilerin işletmenize alışması için bu tarz ürünler çok önemli.
  • İşletme tadilatı yaptırırken, hem raf rengine hem de ışıklandırmaya özen göstermelisiniz. Karanlık olan dükkanlar müşteriye itici gelmektedir.
  • İşletme önünde mutlaka leblebi kavurma makinesi gibi koku yöntemi ile müşteri çekecek reklam doneleri bulundurun.

Kuruyemiş Dükkanı açmak, kuruyemiş açma maliyeti ve kazancı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Gül dedi ki:

    Çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Teşekkür ederim.

    1. patronoldum dedi ki:

      Güzel yorumlarınız için teşekkürler.

  2. Ramazan dedi ki:

    gayet düzgün anlaşılır bilgiler için teşekkür ederim.

  3. Ahmet dedi ki:

    Bu faydalı bilgiler için çok teşekkürler. İnşallah faaliyete geçirebiliriz.