Çiçekçi Dükkanı Açmak | Çiçekçi Açma Maliyeti ve Kazancı

Özellikle sevgililer gününde ve anneler gününde çiçekçi dükkanı açmak isteyenlerin sayısında artış oluyor. Bunu Google üzerinde ki arama hacminin artmasından görüyorum. Evet, çiçekçilik hem keyifli, hem de kazançlı iş fikirleri arasında yer alır. Çiçekçi dükkanı açmak diğer dükkan açma fikirleri kadar kolay değildir. Tasarım, görsellik, pazarlama ve bitkiler hakkında bilgiye ihtiyacınız var. Sektörü Çiçek Sepeti gibi firmalar öldürdü denilse de, işini bilen girişimci için bu işten yüksek gelir elde etmek oldukça kolay. Şimdi sizlere çiçekçi açmak, çiçekçi açma maliyeti, gerekli belgeler gibi tüm bilgileri aktaracağım.

Çiçekçi Dükkanı Açmak

Çiçekçi Dükkanı Açmak

Bir çok çiçekçi dükkanı maalesef bu işi sevmeyenler tarafından işletilmektedir. Bu işi sevmeyenler; ne müşterisini memnun eder ne de kendini. Online çiçek satan siteler üzerinde ki olumsuz yorumlar tamamen bu tarz çiçekçiler yüzünden gelir. Amaçları sadece para kazanmak üzerine kurulu olan bu çiçekçiler elinde kalan ürünü satmanın peşindedirler. Özeli günlerin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Ancak siz, çiçekleri seviyorsanız, bu işi yapmaktan keyif alırım diyorsanız emin olun doğru yoldasınız. İşi iyi yapan her zaman kazanacaktır.

İşi bilmeseniz bile hevesli ve istekli olmanız aranjman yapmada, çiçek hazırlama da yeterli. Bunun için öncelikle eğitim almanız gerekiyor. Florist İngilizceden dilimize geçmiştir ve çiçekçi anlamını taşır. Bu sektörde uzmanlar kendileri için bu unvanı kullanırlar. Aldığınız eğitim sonucunda sizde uzman bir florist olma adayı sayılırsınız. Peki bu eğitimi nasıl alacaksınız?

Çiçekçi dükkanı açmak isteyenler için bir çok çiçek tasarım okulu veya atölyesi mevcut. Tabi sadece atölye değil. Online siteler üzerinden, özellikle Youtube üzerinden bu konuda bilgiler edinebilirsiniz. Tabi işler bir atölye de ya da okulda eğitim almak kadar kolay olmaz. Atölyede çiçek tasarım eğitimi aldığınız zaman, size daha çok pratik eğitim verilir. Yani deneme yanılma yöntemi ile farklı tasarımlar üretirsiniz. Her konuda tüm detaylar size aktarılır. Şimdi çiçekçi dükkanı nasıl açılır diyenler için tüm detayları paylaşalım.

 

Çiçekçi Dükkanı Açmak

Çiçekçi Dükkanı Açmak 2

Çiçekçi Dükkanı Açmak 2

Hiç bilmeyenler için çiçekçi dükkanı açmanın 2 seçeneği var. Ya eğitim alıp, sıfırdan bir çiçekçi dükkanı açarsınız. Ya da devren bir çiçekçi dükkanı satın alıp, devir yapan kişi tarafından eğitilirsiniz.

Çiçekçi dükkanı devir aldığınız zaman, satan kişinin size eğitim verip vermeyeceği muamma. Bu tamamen sizin anlaşmanıza bağlı. Ancak emin olun çok zor bir iş sizi bekliyor olmayacak. Çünkü satışa yapılan bir çok ürün, farklı üreticilerden temin edilmektedir. Örneğin; Bonsai, Terrarium, Orkide, Kaktüs ve Antoryum gibi ürünler hazır olarak gelir. Siz vazo ve aranjman tasarımını yaparsınız. Tabi tek sattığınız ürünler bunlar değil. Minik saksıda yer alan küçük ev bitkileri de buna dahil.

Ayrıca çiçekçi dükkanlarında bir çok hediyelik eşya da satılmaktadır. Minik oyuncak ayılar, kalpli yastık, özel resimli hediyeler, hediye kartları, çikolata tarzı ürünlerde mevcut. Çiçeksepeti.com sayesinde bu ürünlerin çeşidi artmış durumda. Şimdi sadede gelelim. Bir çiçekçi dükkanını devir alacaksanız, bu durum gözünüzü korkutmasın. İşi öğrenmek ya da başarmak zor olmayacaktır. Tabi sıradan bir çiçekçi olmak istiyorsanız.

Yok ben işimde profesyonel olmak istiyorum. Gereken neyse yaparım diyorsanız, eğitim alın. Bu sadece çiçekçi dükkanı açmak için geçerli değil. Her işte eğitim, sizi daha ileri noktaya götürür. Eğer batarsanız ya da kaybederseniz, biliniz ki bilgi eksikliğindendir. İşyeri açmadan önce kendinize yatırım yapmak en mantıklı hamledir. Maalesef Türkiye’de bu konuda eksik sayılırız. Bu yüzden sizde çiçek tasarım okulu ile anlaşıp, eğitim almalısınız. Eğitim almadan önce de mutlaka şikayetvar.com üzerinden yorumları okuyun. Zira ünlü florist denilen kişiler hakkın baya olumsuz, dolandırıcı tarzında yorumlar görebilirsiniz.

Şimdi çiçekçi dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır

Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır

Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır

  • Öncelikle açacağınız çiçekçinin boyutunu, semtini ve nerede olacağınızı ayıracağınız sermaye limiti belirleyecektir. Çabuk solan ürünler olduğu için, başlangıç aşamasında yüksek yatırım yapmanız tavsiye edilmez. Evet solmayan ve hediyelik olan ürünlerden bulundurabilirsiniz. Ancak çiçekler için sermaye ayırırken dikkatli olmalısınız. Eğitim alacağınız zaman size bu konuda bilgi verilecektir.
  • Sırda geldi yol haritası oluşturma aşamasına. Bir iş planı yapmanız gerekiyor. Eğitim almak, devir almak ya da çiçekçi bayiliği almak gibi. Ne yapacaksınız, A’dan Z’ye detaylı olarak yazıp kağıda dökmelisiniz. Tabi hedeflerinizde bu notlar arasında olmalı. Yani nihai hedefiniz ne olacak. Sadece kendinizi geçindirmek için mi bu işi yapıyorsunuz, yoksa uzun vadeli şubeler açmak için mi? Tüm hedeflerinizi yazın.

 

  • Şimdi dükkan kiralamak için hazırsınız. Eskiden hastane karşısında 3 – 4 tane çiçekçiyi yan yana görebilirdiniz. Şimdi bile böyle olan hastaneler mevcut. Ancak siz aynısını yapmak zorunda değilsiniz. Bu gereksiz kira ödemekten başka bir şey değil. Bu nedenle en çok çiçeğin online olarak ve işyerlerinin yoğun olduğu bölgelerde satıldığını bilmelisiniz. Plazaların olduğu bir bölgede yer almak hastanenin karşısında olmaktan daha avantajlı olabilir. Anca cadde ya da yan cadde üzerinden uygun kiralı bir işletme bulunuz.

 

  • Dükkan kiraladıktan sonra vergi levhası almanız gerekiyor. Bunun için bir muhasebeci ile anlaşarak 2 gün içerisinde vergi levhanızı alabilirsiniz.

 

  • Vergi levhasını aldıktan sonra raf, vitrin, tabela ve işletme dizaynı için hazırsınız. Tüm bu tasarımlar için profesyoneller ile anlaşın. ikinci defa masraf çıkarmayacak şekilde ihtiyacınız olanları temin edip dükkanınızı hazır hale getirebilirsiniz.

 

  • Sıra ürün alma aşamasına geldi. Çiçekçiler için tedarik firmaları vardır. Toptan çiçek satışı ve yan hediyelik ürünü satarlar. Yani başlangıç aşamasında çiçek borsalarına girmeniz gerekmez. Çiçekleri onlardan temin edip, yan hediyelik ürünleri toptancılardan alabilirsiniz.

 

  • İşletmeniz açılış için hazır artık. Sıra geldi pazarlama aşamasına. Çiçekçi dükkanı açmak, bekleyerek satış yapmak değildir. Online sektörlerde hakim olmalısınız. Örneğin; instagram üzerinden mutlaka hizmet veriyor olmanız gerekiyor. İnstagram’da Bloom and Çiçek, Marmara Çiçek, Çiçek Filosu gibi iyi bir şekilde iş yapan firmalar mevcut. Sizde onlar gibi bulunduğunuz çevreye hitap edebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Çiçekçi Dükkanı Açma Maliyeti

Maliyet kalemleri size bağlı olmakla birlikte, en az 30 Bin TL sermayeye ihtiyacınız var. Sermayenin üst limiti size bağlı olarak değişmektedir. Daha lüks ya da sektörde daha büyük oyuncu olabilirsiniz. Başlangıç aşamasında böyle bir sorumluluk almanıza gerek yok. Yerel olarak başlayıp, web siteleri ve çevrenizde bulunan topluluklara hizmet vererek zamanla büyüyebilirsiniz.

Başlangıç aşamasında kira, depozito, emlakçı komisyonu, ruhsat giderleri ve demirbaşlar en büyük giderinizi oluşturacaktır. Satacağınız çiçekler başlangıç aşamasında büyük maliyet oluşturmaz. Sadece hediyelik ürünlerin maliyeti size bağlı olarak artabilir. Online satışlarınızı arttırmak istiyorsanız, bu tarz ürünlere yatırım yapmalısınız. Özellikle silindir kutu ve kare kutuda üzerinde ayıcık olan tasarımları inceleyin. Günümüzde tarz ürünler daha çok satmaktadır.

 

Okuyunuz: Yeterli Sermayeniz Yok ise İşte Size Çözüm!

 

Çiçekçi Dükkanı Ne Kadar Kazandırır

Burada aylık elde edeceğiniz kazanç hizmet vereceğiniz müşteri kitlesine göre değişir. Online kanallar üzerinden aldığınız siparişlerde düşük kar ederken, kendi müşterilerinizden elde ettiğiniz kar yüksek olur. Aylık 50 Bin TL ciro yapan bir çiçekçi dükkanı, en az 10 Bin TL net kar elde eder diyebiliriz. Bu net kazancın artması da azalması da tamamen işletmeciye bağlıdır.

Tasarruf ederek ya da kaliteyi düşürerek, kazancınızı arttırabilirsiniz. Ancak uzun vadede bu size olumsuz yansıyacaktır. Düşük kar marjı ile müşteri kitlesini arttırıp, toptan aldığınız ürünlerin fiyatını düşürerek kazanmanız daha mantıklı. Örneğin; 100 adet çiçek için alacağınız toptan fiyat ile 1000 adet çiçek için alacağınız fiyat aynı olmayacaktır.

 

Çiçekçilik Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Çiçekçi dükkanı açmak için ustalık belgesi almış olmanız gerekiyor. Çiçekçiler odası web sitesinde bu konuda tüm detaylara değinilmiş. Ustalık belgesi alabilmek için önce kalfalık belgesi almış olmanız gerekiyor. Web sitesini incelediğiniz zaman bir çok teferruat olduğunu ve bu sürecin zorlu olduğunu görebilirsiniz. Peki bütün çiçekçiler ustalık belgesi mi alıyor?

Hayır. Ruhsatlarını çiçekçi değil de, hediyelik eşya dükkanı olarak işlem yaptırıyorlar. Aslında bir nevi mantıklı gibi görünebilir. Sonuçta hediyelik sektöründe işlem yapıyorlar. Sonradan ise çiçekçilik alanına geçiş yapıyorlar.

 

Çiçekçi Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Ustalık Belgesi
  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • Vergi Levhası
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kimlik Fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Oda Kaydı
  • imza Sirküleri
  • İtfaiye Uygunluk Raporu

Bu evraklar bulunduğunuz belediyeye göre  değişiklik gösterebilir. Ya da çiçekçiler odası tarafından değiştirilmiş olan bazı kurallar olabilir. En doğru karar belediyeye gitmek ve çiçekçiler odası üzerinden bilgi almaktır.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Çiçekçi Açmak İsteyenlere Öneriler

Çiçekçi Açmak İsteyenlere Öneriler

Çiçekçi Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Çiçekçi dükkanı açmak için mutlaka çevre dükkanlarının dekorasyonlarını ve iç mimarilerini inceleyiniz. Onlarda iyi gördüğünüz tarafları kendi işletmeniz için kopyalayabilirsiniz.
  • Müşterileriniz Sevgililer günü, anneler günü, doğum günleri, nikah, açılış, kutlama, yeni iş hediyesi ya da babalar günü gibi günlerde sizin kapınızı çalar. Onları mahcup etmeyecek bir hizmet vermeye özen gösterin.
  • Çiçekçilik eğitim almadan sadece video izleyerek yapılması zor bir iştir. Mutlaka kendinize yatırım yapıp eğitim alınız.
  • Gül çeşitleri, orkide, antoryum, bonsai, kır çiçekleri, papatya ve saksı bitkileri en çok giden ürünlerdir. En çok satılan ürünleri işletmenizde bulundurun.
  • Müşterilerinize mutlaka kartvizit sunun. Bölgesel olarak instagram üzerinden reklamınızı yapın. Online kanalları kullanmazsınız para kazanmanız çok zor.
  • Çiçeksepeti.com, 444Çiçek, Osevio.com gibi sitelerden bayilik alıp anlaşmalar yapın. Kar marjınız düşük olsa da, ek ciro sağlayacaktır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.