Evde Yemek Yapıp Satmak | Yemeksepeti Evden Satış

Mutfakta zaman geçirmeyi seviyor ve elinizin lezzetine güveniyorsanız, evde yemek yapıp satmak sizin için ideal bir iş olabilir. Ev yemeği talepleri son dönemde artıyor. Sağlıklı beslenmek isteyen; fakat yemek yapacak kadar yeterli zamanı olmayan kişiler ev yemeğine yöneliyor. Her gün dışarıda yemek yemek mümkün olmadığı için eve sipariş vermek tercih ediliyor. Ev yemekleri siparişi artarken, yüzlerce kişiye de yeni bir iş alanı doğuyor.

Evde Yemek Yapıp Satmak

Evde Yemek Yapıp Satmak

Yemek sektöründe açılan iş olanağını değerlendirerek evden para kazanmak mümkün. Bunun için kendi çevrenizi kullanarak yerel bir iş yapabilir ya da yemek platformları üzerinden işinizi genişletebilirsiniz. İkinci yöntem ile satış yapacaksanız, Yemeksepeti üzerinden yemek satmak iyi bir geri dönüş sağlayabilir.

Evde yemek yaparak satış yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında ise işin hukuki boyutu geliyor. Yemek ve gıda sektörü sağlığımızla doğrudan ilişkili olması nedeniyle bazı düzenlemeler mevcut. Bu düzenlemelere uygun hareket etmeniz halinde evde yemek yapıp satmanın cezası yoktur. Gerekli belge ve izinleri almazsanız, ceza ödeme zorunda kalabilirsiniz.

 

Evde Ne Yapıp Satabilirim?

Evden para kazanabilecek işler arasında yer alan yemek satışı keyifli olsa da neler satılabileceğine dair araştırma yapmak zaman alabilir. Size yardımcı olabilmek için evde yemek yapıp satmak üzere birkaç risksiz ürün de sayabiliriz:

 

Hamur işi

Poğaça, kek, kurabiye gibi hamur işleri her daim talep gören ürünlerdir. Eğer gerçekten lezzetli yapıyorsanız, müdavimi çok olur. Tek seferde birden çok ürün çıkması açısından da maliyeti düşüktür.

Zeytinyağlılar

Sağlıklı ve doyurucu zeytinyağlılar, sebze severlerin baş tacıdır. Zeytinyağlı dolmalar, kereviz, enginar gibi yemekler dışarıdan alım talebi çok olduğu için marketlerde bile satılıyor. Dayanma süresi de uzun olduğu için evde yapılıp satılmaya uygun.

Çiğ Köfte

Çiğ köftenin güvenilir ellerden çıkması önemlidir. Tadı el lezzetiyle yakından ilişkilidir. Özellikle özel günlerde tüketmek için evde yoğrulup doğrudan müşteriye satılanları tercih edilir.

Meze

Mezeler de evde yemek yapıp satmak için uygun ürünlerdir. Atom, girit ezmesi, humus, fava, ezme gibi mezelerin evde yapımı kolaydır. Maliyetleri düşünerek, birçok restoran da mezeler evde yaptırmaya başlaması iş alanını da genişletiyor.

Turşu

Turşu, çok tüketilen ama herkesin yapmak için zaman ayırdığı bir ürün değildir. Son dönemde, marketlerden almak yerine evde kurulan turşulara talep artıyor.

Reçel

İnsanlar doğal ürünlere yöneldikçe, reçelin de evde yapılanı makul hale geldi. Mevsiminde doğal ürünlerden yapılan reçelin arayanı çoktur.

Okuyunuz: Güvenilir Evde Paketleme İşi

 

Evde Yemek Yapıp Satmak

Herkes çok güzel yemek yaptığımı söyler, ben de bu işten para kazanabilirim demeyin. Evde yemek yapıp satmak konusunda karar vermeden önce birkaç hususa dikkat etmeniz gerekir:

 

  • Düşündüğünüz ürün için gerekli ekipmanınız var mı?
  • Ürün, sipariş verebilecek kitlenin damak zevkine ve taleplerine uygun mu?
  • Ürün ne kadar süre içinde hazırlanır? Ne kadar süre içinde tüketilmeli?
  • Hazırlayacağınız ürün ve yapacağınız sunum taşımaya elverişli mi?
  • Tanıtım ve pazarlama için hangi yol ve yöntemleri kullanacaksınız?

Enfes lezzetler çıkartsanız da bu sorular üzerine kafa yormadan işe başlamayın. Aksi halde kısa bir süre içinde hüsrana uğrayabilirsiniz. Oysa, bir plan doğrultusunda ilerletseniz gerçek bir iş sahibi olup düzenli bir gelir elde edebilirsiniz.

 

Yemeksepeti Üzerinden Yemek Satmak

Yemeksepeti, restoranlarla iş ortaklığı kurarak yemek siparişi alan bir platform. Şirket tarafından yayımlanan rapora göre 2021 yılında Yemeksepetine kayıtlı restoran sayısı 60 bin. Kayıtlı kullanıcı sayısı ise 27 milyon. Bu rakam, Türkiye 18-64 yaş aralığındaki çalışma çağındaki nüfusun neredeyse yarısı demek. Başka bir deyişle, Yemeksepeti üzerinden yemek satmak önemli bir kitleye ulaşmak anlamına geliyor.

Bu geniş kitleye ulaşmak için bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Öncelikle, platform üzerinden ev yemekleri sipariş verme oranı da artıyor. Bu iyi haber. Diğer bir haber ise, platformda satış yapmak için resmi bir işletme haline gelmelisiniz. Daha sonra platforma işletme kaydı yaparak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Evden Yemek Satmak İçin Ne Gerekli

Teknik olarak evde yemek yapıp satmak için yeterli alan ve ekipmana ihtiyacınız vardır. İşin resmi ve hukuki boyutunda ise aşağıdaki belgeler gereklidir.

Gıda Üretim İzni

Gıda işi hijyen ve sağlık açısında hassas bir iştir. Bu nedenle, gıda üretiminde faaliyet gösteren her bir işletmenin gıda üretim izni alması gerekir. Buna evde yemek yapıp satmak isteyen gerçek kişiler de dahildir.

Esnaf Muafiyet Belgesi

İşletmeler için vergi kaydı gerekirken, evden yapılan işlerde bazı kolaylıklar getirilir. Bu işler bazı vergilerden muaftır. Bu hakkı kullanmak için esnaf muafiyet belgesi almanız gerekir.

Aşçılık Belgesi

Aşçılık belgesi he zaman zorunlu değildir. Eğer tek başınıza çalışacaksanız belgeyi almanız gerekmez; fakat yanınızda bir personel çalıştıracaksanız aşçılık belgesi almanız zorunludur.

 

Evde Yemek Yapıp Satmanın Cezası

Yemek yapmanın cezası olur mu demeyin. Türkiye’de her türlü ticari kazanç vergiye tabiidir. Vergisiniz ödemediğiniz gelir, vergi kaçırmak anlamına gelebilir. Bunun yanında, küçük esnaf için bazı kolaylıkalr getirilir. Esnaf için vergi muafiyeti, Gelir Vergisi Kanunu (GVK) 9.maddesinde düzenlenir. 2020 yılında yapılan değişiklik ile evden yemek yapıp satmak da bu muafiyetin konusu haline geldi. Maddenin onuncu bendine göre, ayrıca bir işletmek kurmadan evdeki makine ve aletlerde imal edilen ürünlerin internet üzerinden satışını yapmak vergi muafiyetine konudur. Bu haktan yaralanabilmek için;

  • Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınmalı
  • Tüm hasılat, Türkiye’de kurulu bir ticari hesap aracılığı ile tahsil edilmeli
  • Elde edilen hasılat bir takvim yılı içinde belli bir miktarı aşmamalı (2021 için bu meblağ 320 bin TL’dir.)

İlk iki madde yerine getirildiği sürece, evde yemek yapıp satmanın cezası yoktur diyebiliriz.

 

Ev Yemekleri Arayan İşyerleri

Ev yemekleri siparişi yalnızca bireysel siparişe dayanmaz. Marifetli ellerden çıkan yemekler, ev yemekleri arayan işyerleri ile anlaşarak daha fazla kişiye ulaşabilir. Ev yemeği müşteri kitlesine aşağıdaki yerleri de eklemek mümkün.

Kurumsal Firmalar: Kurumsal firmalar çalışanlarına öğle yemeği olarak ev yemeğini tercih edebilir. Hem sağlık hem de ekonomik açıdan yapılan bu tercihte doğru adres olmak için evinize yakın kurumsal firmaları araştırın. Firma ile iletişime geçerek, ne yaptığınızdan kısaca bahsedip görüşe talebinde bulunabilirsiniz.

Restoranlar: Kafe ve restoranlar bazı özel ürünler için personel istihdam etmek yerine, dışardan hizmet almayı tercih edebilir. Örneğin, bir kafe pastacı çalıştırmak yerine kek, kurabiye tarzı ürünleri dışarıya sipariş verebilir. Bu durumda aranan kişi olmak istiyorsanız, ürününüzü pazarlayabilecek restoranlarla görüşebilirsiniz.

Organizasyonlar: Düğün, nikah, sünnet, cenaze ve benzer toplu organizasyonlarda ev yemekleri siparişleri talep edilebilir. Yerelde organizasyonları takip edip, evde yemek yapıp satmak konusunda organizasyon sahipleri ile anlaşabilirsiniz.

Okuyunuz: Evde ek iş ne yapabilirim?

 

Evde Yemek Yapıp Satmak İsteyenlere Öneriler

Evde yemek yapıp satmaktan sürekli ve düzenli bir gelir elde etmek istiyorsanız, evde yemek yapıp satmak isteyenlere öneriler bölümümüzü inceleyebilirsiniz.

 

İyi Pazarlama: Çok iyi yemek yapsanız da pazarlama her şeydir. Pazarlamanın temel unsuru olan görselliğe çok önem vermelisiniz. Sunum tabağınız iyi bir şekilde fotoğraflanmalı. Bu konuda profesyonel bir destek sizi daha iyi yerlere getirecektir.

Özel Ürün: İnsanlar özel ürünler tüketmeye bayılır. Menünüz içinde size özgü bir ürünün olmasına dikkat edin. Bu ürünün sunumuna ve pazarlamasına önem verin. Özel ürününüzü diğer yemeklerinizi de tatmak isteyecektir.

Aktif Müşteri: Yemeklerinize sipariş verenin aktif katılını sağlayın. Bunun için belli malzeme seçeneklerini onlara bırakabilirsiniz.

Maliyet: Son olarak, evde yemek yapıp satmak doğru fiyatlandırma ile mümkündür. Her bir yemeğin mutlaka reçetesi olsun. Bu reçetede hangi üründen kaç gram kullandığınız belirtilmeli. Fiyatlandırmayı da reçete tutarı üzerine belli bir zaman maliyeti ve kar marjı koyarak yapmalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.