Giyim Mağazası Açmak | Maliyeti ve Aylık Getirisi 2023

Gıda sektöründen sonra en çok iş yapan sektörler arasında yer almaktadır. Giyim mağazası açmak doğru kararlar verdikten sonra sizin için mantıklı olabilir. Bu sektörde bir çok girişimciyi korkutan AVM esnafları ile rekabete girilmesidir. Evet, büyük markalar ile rekabet etmek zor. Ancak unutmayın ki bir çok kişi Instagram butikleri ile iş yapmaya devam etmektedir. Marka olmayı adayı olduğunuz sürece sizde giyim sektöründe başarılı olabilirsiniz. Bu yazıda giyim mağazası açmak, mağaza açma maliyet ve gerekli belgeler gibi tüm detayları sizlere aktaracağız.

Giyim Mağazası Açmak

Giyim Mağazası Açmak

Öncelikle her ürünün satıldığı bir mağaza açmayı düşünüyorsanız, bu işi yapmaktan vaz geçin. Marka olmak ve akılda kalıcılığı sağlamak adına tek bir üründe profesyonelleşmelisiniz. İnternet desteği ise olmazsa olmaz. Trendyol ve Instagram satış desteği ile mağaza içi müşterilerden daha çok iş yapabileceksiniz. Yeter ki tek bir üründe marka olmayı deneyin.

 

Giyim mağazası açmak için kendinize bir ürün belirleyin. Örneğin; tişört, kot pantolon, gömlek, iç çamaşır, bebek giyim gibi tek bir alan belirleyin kendinize. Bu sektörde müşteriler tarafından adınızın kotçu, gömlekçi ya da bebek giyimci gibi anılması çok önemli. Bu çağrışımı yakaladığınız an başarılı olma yolunda önemli adım atıyorsunuz demektir. Büyük markalardan yola çıkarsak Tudors gömlekte, Levi’s pantolonda, Kaft tişörtte, E-bebek çocuk giyimde büyük marka olmuş konumdalar. Tabi siz üretici olmadığınız için, üretim aşamasında değil, işletme markalığı aşamasında tek bir üründe lider olmalısınız.

 

Peki her ürünü satarsanız ne olur? LC Waikiki, Koton, Collezione, Mavi, Boyner, YKM gibi mağazaların altında ezilirsiniz. Bu mağazalara gittiğinizde 20 TL’ye tişört, 30 TL’ye gömlek ya da 50 TL’ye kot pantolon dahi bulabilirsiniz. Bu tarz markalar ile rekabet etmenizin tek yolu tek üründe markalaşmaktır. Örneğin; tişört tarzı ürünlerde markalaşan bazı mağazalar, kendi özel baskıları ile farklı ürünler çıkartıp internette satmaktadırlar. Siz de bu aşamaya geçebilirsiniz.

 

Giyim Mağazası Açmak

Giyim Mağazası Açmak 2

Giyim Mağazası Açmak 2

Şimdi tek ürün üzerine giyim mağazası açmak konusunda sizi ikna ettiğimi düşünüyorum. Yapmanız gereken ilk aşama ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemek olacaktır. Ayıracağınız sermaye miktarı bu sektörde ilerleyişinizi belirleyecektir. Tabi dekorasyona fazla para harcamaktansa, sermayeyi ürün çeşitliliği açısından kullanmanız daha mantıklı.

 

Bir çok marka olmayan giyim mağazalarında ilginç yüksek para harcanmış mağaza tabelaları veya iç dizaynlar görebilirsiniz. Örneğin; yarım kesilmiş Wosvos tabela, tamamen ahşap kaplama dükkan gibi. Burada renkler ve tasarımlar konusunda büyük hata yapılıyor. Artık moda sadelikten yanadır. Tüm büyük mağazaları inceleyin. Hakim renk olarak mavi ve beyaz renktir. Mavi güven verir, beyaz ise huzur sağlar. İnsanlar beyaz rengin bulunduğu alanda daha çok vakit geçirmek isterler.

 

Sizde butik, ancak profesyonel işletme faaliyetlerinin açıldığı bir dükkan açmak için faaliyetlere başlayabilirsiniz. Eğer İstabul’da yaşıyorsanız, satacağınız ürünler için bir çok tedarikçi bulabilirsiniz. Güngören Tekstil merkezi, Merter, Eminönü Yeşildirek ve Zeytinburnu gibi yerlerden toptan ürünler alabilirsiniz. Laleli piyasası için yabancılara hitap ettiğinden, uygun fiyata ürün bulamazsınız.

 

Toptancılarla iletişime geçtiğiniz zaman bir çoğu, size önerilerde bulunacaktır. Ancak yapmanız gereken kendi kararınızı vermektir. Tabi güncel moda ile ilgili bilgi sahibi iseniz. Diğer türlü toptancılar yeni başlayanlara maalesef gitmeyen, sezonu geçmiş olan ürünler vermektedirler. Seçimi her zaman sizin yapmanız daha mantıklı olacaktır.

 

Dükkan tasarımında beyaz rengin hakim olması ile birlikte, vitrin tasarımına da özen göstermelisiniz. Sadece gömlek satsanız bile, gömlek ile birlikte oluşturulmuş kombinler yapıp, manken üzerinden sergilemelisiniz. Bir çok giyim mağazası sahibinin en büyük hatası, vitrin değiştirmekte tembellik yapmasıdır. Gerekiyorsa her hafta vitrindeki mankeni değiştirmelisiniz. Tüketicinin dikkatini başka türlü çekmeniz zor olur.

 

Giyim mağazası açmak tek başına iş yapmanızda yeterli olmayacaktır. Sadece instagram üzerinde satış yapmaya başlayarak, mağaza açmış olan bir çok tanıdığım mevcut. Bu kişiler ürün çeşidi ve tek bir alanda marka olmalarıyla başarı sağlamışlardır. Fotoğraf çekime ve manken kullanımı konusunda profesyonel hareket edilmesi gerektiğini de belirtelim.

 

Giyim Mağazası Nasıl Açılır

Giyim Mağazası Nasıl Açılır

Giyim Mağazası Nasıl Açılır

  • Hangi lokasyonda mağaza açacağınızı, büyüklüğünü ve ürün çeşitlerini belirleyecek olan sermayenizdir. Öncelikle ayırabileceğiniz sermaye rakamını belirleyin. Ne kadar çok sermaye ayırabiliyorsanız, o derece avantajlı olacaksınız. Zira insanlar büyük olan yerlerden alışveriş yapma eğilimdedirler.

 

  • Sermaye ayırdıktan sonra araştırma ve yol haritası oluşturma aşamasına geçebilirsiniz. Tüm toptancıları tek tek gezip, iletişim kurun. Hangi toptancıdan ne tarz ürünler alacağınızı belirleyin. Bunları yazıya dökün. Dükkan açtıktan sonra amacınız, 1 yıl sonra olmak istediğiniz konum gibi her şeyi not edin.

 

  • Dükkan arayışına başlayabilirsiniz. Ana cadde veya yan cadde üzerinde, vitrin alanı geniş olan bir dükkan bakın. Dar vitrin tasarımına sahip olan giyim mağazaları maalesef dezavantajlı konumdadır. Müşteri eğilimi geniş vitrinli dükkanlar üzerinedir. Uygun kiralı olması sizin için büyük avantaj sağlayacaktır.

 

  • Dükkan bulduktan sonra vergi levhasını alın. Bunun için bir muhasebeci ile anlaşın. En fazla 2 gün içerisinde vergi levhanız çıkmış olacaktır.

 

  • Artık dekor ve vitrin tasarımını yapmak için hazırsınız. Dükkan tasarımında sadece olun. Fazla masraf yapmanıza gerek yok. Sadece ürün sergileyeceğini raflara ve askılıklara para harcayın. Tabi ayna ve kabinler olmazsa olmaz. Tabela için ise, hangi kesime hitap ediyorsanız o renkleri kullanın. Örneğin; kadın giyimde pembe tonları, erkek giyimde mavi siyah hakim olabilir. Işıklandırma ise bu sektörde en önemli faktördür.

 

  • Sıra geldi ürünleri alıp yerleştirme aşamasına. Eğer sektörde yeni iseniz, ürün yerleştirilmesi için part time bir personel ile anlaşabilirsiniz. Genelde AVM de çalışmış olanlar bu alanda eğitim almış ve uzmanlaşmış kişiler oluyor.

 

  • Ürün yerleştirmesi bittikten sonra giyim mağazası açmak ve açılış yapmak için hazırsınız. Görkemli bir açılış yapın. Açılışa özel maliyetine satış dahi yapabilirsiniz. Ya da belirli bir oranda indirim uygulayabilirsiniz.

 

  • Açılış yaptıktan sonra sadece dükkan içi müşteriler değil, aynı zamanda internet üzerinden de çalışmalara başlayın. Dükkanda sürekli müşteri sirkülasyonu olmayacağından, boş zamanlarınızı instagram için hazırlayın. Emin olun zamanla sayfanızı büyüyecektir.

 

Okuyunuz: İş Kurmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Giyim Mağazası Açma Maliyeti

Hangi ürünlerden satacağınıza bağlı olarak bu maliyet 80 Bin TL ile 300 Bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Kot, abiye ve bayan elbiselerinin ağırlıklı olduğu mağazalarda maliyet artarken, gömlek ve tişört tarzı mağazalarda maliyet düşecektir. Giyim mağazası maliyetlerinden tasarruf edemeyeceğiniz maliyetler söz konusundur.

 

Daha uygun fiyatlara da mağaza açabilirsiniz. Örneğin, sadece bayan tayt, çorap, iç çamaşırı satılan mağazalarda maliyetler düşebilir. Ancak kaliteden ödün verirseniz, müşteriler sizinle pazarlık yapmak ister. Onlara profesyonel olduğunuzu, sattığınız ürünlerin kaliteli olduğunu hissettirin. 20 TL’ye satın aldığı gömleği 50 TL’ye satan mağaza da var, 100 TL’ye satan da var. Bu aradaki kar farkı; loıkasyon, pazarlama ve dükkan tasarımı farkından kaynaklanır.

 

Başlangıç aşamasında 3 bin TL kirası olan bir giyim mağazasının;

Kira + Depozito + Komisyon = 9000 TL

Raf ve Demirbaş Maliyetleri = 25 Bin TL ( minimum)

Ruhsat + Vergi Levhası + Yazarkasa = 6 Bin TL

Ürünlerin Ortalama Bedeli = 40 Bin TL

Toplam Giyim Mağazası Açma Maliyeti= 80 Bin TL

 

Okuyunuz: Giyim Bayiliği Veren Firmalar

 

Giyim Mağazası Aylık Kazancı ve Kar Marjı

Günlük 1000 TL ciro yapan bir giyim mağazası, aylık 30 Bin TL ciro ile en az 10 Bin TL net kazanç sağlayabilir. Bu kazanç sattığınız ürüne ve fiyat politikasına göre değişiklik gösterir. Tişört ve gömlek tarzı ürünlerde kar marjı yüksekken, elbise tarzı ürünlerde kar oranı fiyat yüksekliğinden düşük olabilir.

 

Aynı zamanda ihracat fazlası, parti malı ya da dökme tarzı ürünler de yüksek kar bırakabilir. Tekstil merkezlerinde seri devamlılığı olmayan ürünler daha uygun fiyata satılır. Ya da sezonu geçmiş olan ürünler ve ufak defosu olan ürünlerde buna dahil. Bazı mağazalar bu tarz ürünler için sepet oluşturup müşteri çekerler.

 

Fiyat politikasına gelince, bu tamamen size bağlıdır. Ancak ucuz satan olmak size kazandırmaz. Ucuzluk algısı kalitesiz olduğunuz izlemini yaratır. 10 TL’ye aldığınız ürünü 20 TL yerine, 40 TL’ye fiyatlandırmak daha mantıklı. Gerekirse pazarlık aşamasında fiyat düşümü yapabilirsiniz. Bu sayede müşterilerinizin gönlü de olmuş olur.

 

Giyim Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Kira Kontratı
  • Tapu Fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Meslek Odası Kaydı
  • Sicil Gazetesi İlanı
  • İmza Sirküleri
  • Vergi Levhası
  •  2 Adet Vesikalık
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • İşletme Krokisi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Yukarıda istenilen belgeler bulunduğunuz ilçe belediyesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle en doğru karar belediye ruhsat işleri müdürlüğüne başvurmak olacaktır.

 

Okuyunuz: Dünyanın En Çok Kazandıran 10 İş Sektörü

 

Giyim Mağazası Açmak İsteyenlere Öneriler

Giyim Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

Giyim Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler

  • Mutlaka anlaşmalı bir terziniz olsun. Artık düzeltme olmadan alınan ürünlerin giyilmesi imkansız.
  • Güler yüz çok önemli. Bir  müşteri 2. defa geliyorsa, başarılı bir esnafsınızdır.
  • Online giyim butiği açmayı ihmal etmeyin. İnternetten yapacağınız satışlar mağaza satışlarını geçecektir.
  • Vergi ödemelerini düzenli yapınız. Stopaj ve gelir vergisini ödemez ve biriktirirseniz, ileride daha büyük zorluklar yaşayabilirsiniz.
  • Bir çok kişi giyim mağazası açmak için KOSGEB kredisi alabileceğinizi söylese de bunun çok zor olduğuna emin olabilirsiniz.
  • Giyim mağazası açmak için kredi çekmek isteyenler olacaktır. Ancak çektiğiniz kredi miktarı ana sermayenizin %30’u kadar olmalı. Diğer türlü ödemelerde zorlanabilirsiniz.
  • Sürekli pazarlama yapmaya ve indirim broşürleri dağıtmaya özen gösterin.

 

Giyim mağazası açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

 

Yorumlar

  1. Mehmet dedi ki:

    Aydınlatıcı metniniz için teşekkürler.

    1. patronoldum dedi ki:

      Teşekkürler güzel yorumlarınız için. Umarız sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

  2. Emine dedi ki:

    Gerçekten çok faydalı oldu bana bu paylaşımlar, uzun zamandır giyim mağazası açmayı düşünüyordum cesaretim yoktu beni cesaretlendirdiniz fikir sahibi oldum çok teşekkür ederim 😊

    1. patronoldum dedi ki:

      Umarım başarılı olursunuz.

  3. Yeşim dedi ki:

    Çok aydınlatıcı ve detaylı bilgiler buldum. Teşekkürler.

    1. patronoldum dedi ki:

      Teşekkürler, umarım sizler için faydalı olmuştur.

  4. Nuran biber dedi ki:

    Çok iyi anlatmışşısınız ilham aldım

    1. patronoldum dedi ki:

      Teşekkürler güzel yorumlarınız için. Umarım başarılı olursunuz.

  5. Soner dedi ki:

    Çok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz umarım bu sektöre adım atmak isteyen kişilere çok faydalı olur
    Teşekkürler

    1. patronoldum dedi ki:

      Teşekkürler Soner Bey güzel yorumlarınız için.

  6. Asu dedi ki:

    Merhaba brn bayilik almak istediğim firmalarla nasıl iletişime gecebilirim

  7. Asu dedi ki:

    Kendimi işimi kurmak istiyorum ben bayilik almak istediğim firmalarla nasıl iletişime gecebilirim

  8. Havva Meral dedi ki:

    Yorumlarınız çok doğru bizde başladık bakalım Meral Stil koyduk firmamızın adını şimdilik iyi gidiyor ama daha da iyi olacağına eminim

    1. Sümeyye dedi ki:

      Merhabalar bnde Esenyurt tarafından bi mağaza düşünüyorum biraz cesaret eksikligim var ne tur bi magaza actiniz

  9. emine dedi ki:

    bu kadar detaylı ve aydınlatıcı anlattığınız için teşekkür ederim. ben ilk ınstagramdan satış ile başlamayı düşünüyorum bunun için de ayrıca bilgi verebilirmisiniz .
    çok ama çok teşekkürler .:)

  10. Ukkan dedi ki:

    Çok ayrıntılı bir yazı olmuş ihracat ürünleri satmak serbestmi peki telif hakkı vs karşımıza çıkarmı